Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν κατηγορηματικά σήμερα ότι πρότειναν στο Ιράν ανταλλαγή κρατουμένων προκειμένου να απελευθερωθεί ένας Αμερικανός πρώην πεζοναύτης, ο Αμίρ Χεκματί, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Τεχεράνης από το 2011.

«Οι πληροφορίες του Τύπου δεν είναι ακριβείς. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρότεινε ανταλλαγή κρατουμένων για τον κ. Χεκματί. Δεν είναι αλήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζέφρι Ράτκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το θέμα αυτό επειδή ο συνήγορος του Χεκματί είπε σε μέσα ενημέρωσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πρότεινε στο Ιράν -με τη μεσολάβηση της Ελβετίας- να ανταλλάξουν τον πρώην πεζοναύτη με Ιρανούς που κρατούνται στις ΗΠΑ.

Οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από τον Απρίλιο του 1980 και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της Ελβετίας, η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη. Ουάσινγκτον και Τεχεράνη έχουν απευθείας επαφές τα τελευταία χρόνια για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο Αμίρ Χεκματί συνελήφθη στο Ιράν τον Αύγουστο του 2011 και καταδικάστηκε ως κατάσκοπος της CIA, μολονότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επισήμως διαψεύδουν ότι εργαζόταν για λογαριασμό τους. Καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιανουάριο του 2012 αλλά η ποινή του ακυρώθηκε δύο μήνες αργότερα από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν που την μετέτρεψε σε δεκαετή κάθειρξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ράτκε επανέλαβε την έκκληση της Ουάσινγκτον για την άμεση απελευθέρωση του Χεκματί. Ζήτησε επίσης να αποφυλακιστούν άλλοι δύο Αμερικανοί που κρατούνται στο Ιράν, ο Ιρανοαμερικανός ιερέας Σαΐντ Αμπεντινί και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ Τζέισον Ρεζαϊάν, ενώ κάλεσε την Τεχεράνη να βοηθήσει ώστε να εντοπιστεί ο Ρόμπερτ Λέβινσον, ένας πρώην πράκτορας του FBI που αγνοείται από τον Μάρτιο του 2007.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης