Ο τυφώνας Ίρμα πέρασε την Τρίτη το βράδυ σε βαθμό επικινδυνότητας 5, είναι «εξαιρετικά επικίνδυνος», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού κέντρου τυφώνων NHC.

Παρατηρήθηκε δε ενίσχυση των ριπών του ανέμου που φθάνουν πλέον τα 365 χλμ./ώρα καθώς το κυκλωνικό μέτωπο φθάνει τις ακτές των Μικρών Αντιλλών. Θα πρέπει κανείς να ανατρέξει στο 1988 και τον τυφώνα Gilbert για να έχει μια σύγκριση της δύναμης του ανέμου ανάλογη με αυτούς της Ίρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τυφώνας Ίρμα πέρασε την Τρίτη το βράδυ σε βαθμό επικινδυνότητας 5, είναι «εξαιρετικά επικίνδυνος», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού κέντρου τυφώνων NHCΟ τυφώνας είναι σαφώς περισσότερο επιθετικός από εκείνον του 1995 με την ονομασία Luis που χτύπησε τη Γουαδελούπη, με 15 νεκρούς και σαφώς ισχυρότερος του Χάρβεϊ που πρόσφατα έπληξε το Τέξας με 42 νεκρούς και πάνω από 100 δις δολάρια ζημιές.

Σε κατάσταση μοβ συναγερμού στην ανώτερη δηλαδή κατηγορία ετοιμότητας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα τα νησιά Μπαρμπούντα, Αντίγκουα, Αγκίλα, Αγ. Βαρθολομαίος και Αγ. Μαρτίνος, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών το μάτι του κυκλώνα θα περάσει οπωσδήποτε πάνω από ένα από αυτά τα νησιά, με ό,τι αυτό σημαίνει όσον αφορά τους ανέμους και κυρίως τις βίαιες βροχοπτώσεις που αναμένεται να λάβουν κατακλυσμικές διαστάσεις. Ο τυφώνας Ίρμα αναμένεται στη συνέχεια και με αυτή την ένταση να πλήξει την Αϊτή κατευθυνόμενος προς την πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ.

Περίπου στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν στη Νήσο Μπαρμπούντα. Οι 2.000 περίπου κάτοικοί του έχουν λάβει συστάσεις να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ ένα καταφύγιο έχει ήδη ανοίξει. Οι περισσότεροι διαμένουν στην περιοχή Codrington, στα δυτικά του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Μικρές Αντίλλες, ορισμένες εκ των οποίων είναι γαλλικό έδαφος, oι Αρχές εκλιπαρούν τουλάχιστον 1 εκατ. κατοίκους που βρίσκονται στις ζώνες υψηλότατου κινδύνου, να εγκαταλείψουν τα μικρονήσια στα οποία κατοικούν.

Ακόμη και η Γουαδελούπη (γαλλική αποικία) η οποία απειλείται λιγότερο τέθηκε σε κόκκινο συναγερμό, ενώ η Μαρτινίκη τέθηκε σε ανάλογη ετοιμότητα, όμως λόγω θαλασσοταραχής.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν τεθεί ήδη οι Παρθένες Νήσοι που ανήκουν στη Βρετανία, το Πουέρτο Ρίκο, η Δομινικανή Δημοκρατία και οι Μπαχάμες. Εξάλλου ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε από το βράδυ της Τρίτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τη Φλόριντα.

Οι πτήσεις προς τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τον κυκλώνα Ίρμα έχουν ανασταλεί, ενώ οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να πάνε επειγόντως σε καταφύγια.

Προετοιμασίες για την έλευση της Ίρμα στο Πουέρτο Ρίκο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης