Σφοδρή ήταν η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στην καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα για συμμετοχή σε συνωμοσία, με στόχο να προσφερθεί βοήθεια στο Ιράν για να παρακάμψει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.

Κυβερνητικός αξιωματούχος της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η καταδίκη δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική οικονομία, ούτε το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε την Τετάρτη ένοχο τον Τούρκο τραπεζίτη, δίνοντας συνέχεια σε μια υπόθεση που έχει κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Ο Ατίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, έπειτα από δίκη που διήρκησε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, καταδικάστηκε σε πέντε από τις έξι κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, ανάμεσά τους για τραπεζική απάτη και συνομωσία. Κρίθηκε αθώος για την κατηγορία ξέπλυμα χρήματος.

Οι εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τον Ατίλα ότι συνομώτησε με τον Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και άλλους για να βοηθήσουν το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης