Σε μία κίνηση που επιδιώκει την ιστορική συμφιλίωση και γυρίζει τον χρόνο πίσω στο μακρινό 1492, η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει την ισπανική υπηκοότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους Σεφαραδίτες Εβραίους.

Ο μόνος όρος που τίθεται από την κυβέρνηση Ραχόι είναι οι ενδιαφερόμενοι να αποδείξουν ότι κατάγονται από τους εκατοντάδες χιλιάδες Σεφαραδίτες που εκδιώχθηκαν το 1492 από την Ιβηρική χερσόνησο κατόπιν εντολής των καθολικών μοναρχών, Φερδινάνδου και Ισαβέλλας (όπως καταγράφεται στο διάταγμα της Αλάμπρας το 1492) και από την Πορτογαλία κατόπιν εντολής του βασιλιά Μανιουέλ το 1497.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Σεφαραδίτες μιλούσαν τη Λαντίνο ή Ιουδαιοϊσπανική διάλεκτο, η οποία είναι βασισμένη στις μεσαιωνικές ιβηρικές διαλέκτους. Οι Σεφαραδίτες εγκαταστάθηκαν στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία (σ.σ.: κυρίως στη Θεσσαλονίκη) και σε άλλα μέρη του κόσμου τον 15ο αιώνα μετά τον διωγμό τους από την Ισπανία.

Το μέτρο της κυβέρνησης Ραχόι έρχεται να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία παροχής ισπανικής υπηκοότητας στους Σεφαραδίτες Εβραίους, η οποία ήδη χορηγείται με προνομιακό καθεστώς: αρκεί κάποιος να έχει την Ισπανία ως τόπο μόνιμης διαμονής για δύο χρόνια. Η κυβέρνηση δεν ανέφερε πόσοι πολίτες εκτιμά ότι θα διεκδικήσουν την υπηκοότητα, εκπρόσωπός της όμως υπενθύμισε ότι «δεκάδες χιλιάδες ισπανικής καταγωγής Εβραίοι ζουν σε χώρες όπως η Τουρκία ή στη Λατινική Αμερική».

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης