Η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και το αδελφό της κόμμα στη Βαυαρία (CSU) επανέκτησαν το προβάδισμα έναντι του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα «Bild», η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η δημοσκόπηση του INSA διεξήχθη μεταξύ 2.030 ψηφοφόρων από την 17η έως και την 20ή Φεβρουαρίου και έδειξε ότι ο συνδυασμός CDU/CSU θα κέρδιζε 31,5% στις εκλογές, ένα ποσό αυξημένο κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα την εβδομάδα που πέρασε, ενώ το ανανεωμένο SPD θα κέρδιζε 30%, μία μονάδα λιγότερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια δημοσκόπηση του INSA στις 6 Φεβρουαρίου έδειξε ότι το SPD προηγούνταν του CDU/CSU για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια.

Την Κυριακή, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid έδειξε ότι το SPD προηγούνταν έναντι του CDU/CSU για πρώτη φορά από το 2006, στηριζόμενο στην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία.

Η αναπάντεχη άνοδος του SPD κατά 12 περίπου μονάδες τον περασμένο μήνα αιφνιδίασε τη Μέρκελ και τους συντηρητικούς, επτά μόλις μήνες πριν από τις εκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δημοσκόπηση του Emnid, 1.885 ψηφοφόροι έδωσαν στο SPD 33% των ψήφων, ενώ το CDU/CSU έλαβε ποσοστό 32%.

Η δημοσκόπηση του INSA έδειξε μεταξύ άλλων και μια πτώση στους πιθανούς αριστερούς συμμάχους του SPD. Η σκληροπυρηνική Αριστερά (Linke) είχε πτώση μισής μονάδας, φθάνοντας το 9,5%, και οι Πράσινοι το ίδιο, καταλήγοντας στο 6,5%.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), προτιμώμενοι σύμμαχοι του CDU/CSU σε πιθανό συνασπισμό, ανέβηκαν κατά μισή μονάδα στο 5,5%. Το εξοστρακισμένο ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε πτώση μίας μονάδας, φθάνοντας το 11%, σύμφωνα με το INSA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης