Η αντίδραση της Μόσχας ήταν να γελοιοποιήσει τη «Λίστα Κρεμλίνου», που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουάσινγκτον με τα 210 ονόματα κυβερνητικών αξιωματούχων και ολιγαρχών.

Τόσο κυβερνητικοί κύκλοι στο Κρεμλίνο, όσο και κύκλοι της οικονομικής ελίτ της Ρωσίας, χαρακτήριζαν την λίστα, «ανέκδοτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αστειευόμενος εξέφρασε τη λύπη του επειδή το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα του Κρεμλίνου, πρόσθεσε πως «η αμερικανική αντίδραση αγγίζει τα όρια της βλακείας» και ότι «τα σκυλιά γαβγίζουν αλλά το καραβάνι συνεχίζει το ταξίδι του».

Ο πρόεδρος Πούτιν είπε επίσης πως η κίνηση αποτελεί «φυσικά μη φιλική πράξη» που χειροτερεύει τις ήδη άσχημες ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. «Τι ακριβώς επιθυμούν; Θα πρέπει να το αποφασίσουν μόνοι τους», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πάντως από τη Ρωσία, δεν αναμένεται άμεση αντίδραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, δημοσιοποίησε την «Λίστα του Κρεμλίνου» στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα του πρωθυπουργού Μεντβιέντεφ, του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ, του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον πρόεδρο των κυβερνητικών διοικητικών υπηρεσιών Anton Vaino τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Igor Shuvalov καθώς και όλων των μελών της κυβέρνησης και άλλων 114 κορυφαίων αξιωματούχων αλλά και 96 εξεχόντων Ρώσων επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων των Alisher Usmanov και Roman Abramovich.

Το έγγραφο, όπως υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, δεν συνιστά «κατάλογο οικονομικών προγραφών», παρ΄όλο που αποτελεί μέρος νόμου για οικονομικά αντίποινα με στόχο τη Μόσχα, ταυτόχρονα με την Τεχεράνη και την Πιονγιάνγκ, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle.

Στόχος του εγγράφου «είναι να κατονομάσει και να ντροπιάσει» τους Ρώσους ολιγάρχες και να στείλει το μήνυμα: «Η επιθετική πολιτική του Πούτιν με την ρωσική ανάμειξη στην εκλογική μας διαδικασία θα τους κοστίσει ακριβά», όπως επισημαίνει ο Daniel Fried, πρώην βοηθός υπουργός Εσωτερικών, γράφει η «USA Today».

Η λίστα του αμερικάνικου Υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνει και απόρρητο έγγραφο το οποίο αναφέρει ότι θα μπορούν να προστεθούν και άλλα ονόματα ατόμων που διαθέτουν περιουσία πέραν του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Ρωσίδα βουλευτής Irina Yarovaya, χαρακτήρισε το γεγονός ότι ανοίγει «οικονομικό Γκουαντάναμο για την παγκόσμια επιχειρηματικότητα».

Ο Ρώσος γερουσιαστής Vladimir Dzhabarov χαρακτήρισε τη λίστα «καταλύτη» στις ήδη άσχημες σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich δήλωσε πως η λίστα του Κρεμλίνου «μοιάζει με το Who’s Who της ρωσικής πολιτικής ζωής». «Ως μέλος της κυβέρνησης ήμουν υποχρεωμένος να βρίσκομαι στη λίστα και δεν αποτελεί έκπληξη», πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νοβοσιμπίρσκ.

Εδώ και αρκετό καιρό στη Μόσχα οι Ρώσοι αναλογίζονταν τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η λίστα που είχε ανακοινωθεί πως θα σταλεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις 29 Ιανουαρίου. Η «Λίστα του Κρεμλίνου», έρχεται να συμπληρώσει τα οικονομικά αντίποινα εναντίον της Μόσχας που είχε περάσει από το Κογκρέσο η αμερικανική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2017.

Παρ΄ όλο που στο σκεπτικό της λίστας αναφέρεται η «ρωσική ανάμειξη στην διαδικασία των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, η ανακοίνωσή της έρχεται –ηθελημένα ή όχι- μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας των ρωσικών προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν διεκδικεί επανεκλογή για τέταρτη θητεία.

Οι παρατηρητές συμφωνούν ότι ο Πούτιν θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών. Και στόχος της Ουάσινγκτον αποτελεί και η ρωσική οικονομική ελίτ που τον στηρίζει.

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης