Η ρωσική κυβέρνηση, αν και ανακοίνωσε ότι «σέβεται» τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, τηρεί επιφυλακτική στάση, και τώρα καλεί το Κίεβο και την Ν.Α. Ουκρανία σε διάλογο.

Η Μόσχα αντιμετώπισε με «σεβασμό» τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στις ουκρανικές περιφέρεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, υπογραμμίζοντας το υψηλό ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας, τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι «η Μόσχα σέβεται τη βούληση του πληθυσμού των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και προσβλέπει στην ουσιαστική εφαρμογή των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς οποιεσδήποτε υποτροπές σε πράξεις βίας, αλλά μέσω διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων του Κιέβου, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

Πάντως, οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι, προς το παρόν, δεν μπορεί να γίνει λόγος για επίσημη αναγνώριση νέων δημοκρατιών από τη Μόσχα. Αντίθετα, ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, απείλησε τους οργανωτές τους με ποινικές διώξεις.

Απόφαση για αυτοδιάθεση

Το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαξίμ Σεβτσένκο, ο οποίος παρακολούθησε την ψηφοφορία στο Σλαβιάνσκ και στο Κραματόρσκ, διευκρίνισε ότι οι κάτοικοι της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας επιθυμούν να έχουν εκπροσώπους τους στην κυβέρνηση και την εξουσία, και όχι πρόσωπα που θα τους επιβληθούν «εκ των άνωθεν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άπαντες, (δήλωσε, μιλώντας στο πρακτορείο RIA Novosti), επιθυμούν βαθιές και ριζικές αλλαγές στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο λαός λέει ότι δεν επιθυμεί πλέον να ψηφίζει πολιτικούς, οι οποίοι τον εξαπατούν. Θέλει λαϊκή αυτοδιοίκηση, να ελέγχει μόνος του τους προϋπολογισμούς στις πόλεις και στις περιφέρειες, να έχει εντελώς διαφορετικές σχέσεις με το Κίεβο από ό, τι εκείνες που υπήρχαν μέχρι σήμερα, καθώς, να διαθέτει τους δικούς του εκλεγμένους αντιπροσώπους, και όχι αυτούς, τους οποίους του επιβάλλουν».

Παρατηρητές σημειώνουν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το δημοψήφισμα ως αφορμή για να καλέσει για ακόμη μια φορά το Κίεβο σε διάλογο με τις Νοτιοανατολικές περιοχές. Η υπηρεσία Τύπου του ρώσου Προέδρου ανέφερε σχετικά ότι, «προκειμένου να υπάρξει διάλογος, είναι ευπρόσδεκτες οποιεσδήποτε διαμεσολαβητικές προσπάθειες, μεταξύ αυτών και του ΟΑΣΕ».

Ως τώρα, το Κίεβο έχει δεχθεί την πρόταση του ΟΑΣΕ για τον διορισμό του γερμανού διπλωμάτη, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ως συντονιστή του Οργανισμού στο διάλογο στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Ωρα για ουσιαστικό διάλογο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Μαΐου, δήλωσε ότι η συζήτηση για τη διεξαγωγή μιας «Γενεύης ΙΙ» (μια νέας διεθνούς συνάντησης) με θέμα την Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων της Νοτιοανατολικής χώρας, στερείται κάθε νοήματος.

«Προς το παρόν ουδεμία νέα συνάντηση για το θέμα της Ουκρανίας προγραμματίζεται -ανέφερε- αλλά εμείς θα θέλαμε οι προσπάθειες να συνεχιστούν. Πάντως, το να συναντηθούμε και πάλι σε μια τετραμερή Διάσκεψη, δεν προσφέρει ιδιαίτερες προοπτικές. Χωρίς τη συμμετοχή εκείνων που αντιτίθενται στο καθεστώς, και δίχως έναν απευθείας διάλογο όσον αφορά την έξοδο από την κρίση, δεν θα οδηγηθούμε κάπου. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο παραδέχονται οι συνομιλητές μου, μεταξύ αυτών ο υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, Τζον Κέρι και Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. Αυτοί τάσσονται υπέρ του να μπουν οι συμφωνίες της Γενεύης σε μια πορεία απευθείας διαλόγου μεταξύ των πλευρών στην Ουκρανία».

Βγήκε το τζίνι από το μπουκάλι

Ορισμένοι Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο δεν θα αναγνωρίσει άμεσα τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.

«Η Ρωσία μάλλον θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα στο Ντονμπάς ως μοχλό πίεσης» ανέφερε στην εφημερίδα Kommersant ο αντιπρόεδρος του Κέντρου πολιτικών μελετών, Ντμίτρι Πολικάνοφ. «Εδώ δεν πρόκειται για την Κριμαία», παρατήρησε.

«Αρα, το να αναγνωρίσει η Μόσχα τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων της 11ης Μαΐου είναι άβολο. Ταυτόχρονα όμως, είναι και ασαφές το πώς θα τα χειριστεί στη συνέχεια» σχολίασε.
Ο ίδιος πάντως, πιστεύει ότι ουδεμία από τις ξένες μεγάλες δυνάμεις ελέγχει πλήρως τα γεγονότα στην Ουκρανία.

«Ούτε η Δύση έχει τον έλεγχο, αλλά ούτε και η Ρωσία μπορεί να διασφαλίσει σε ποσοστό 100% την επιρροή της στους υποστηρικτές της. Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι, και δεν είναι τόσο εύκολο να μπει ξανά μέσα» λέει.

Ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμων, πρόεδρος του Κέντρου Ανάλυσης-Πρόβλεψης, Ροστισλάβ Ίστσενκο, εκτιμά πως δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στις υπάρχουσες αντιδράσεις της κυβέρνησης του Κιέβου.

«Το Κίεβο -αναφέρει- δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τα Νοτιοανατολικά της χώρας είναι γεμάτα από ρωσικό στρατό, από τρομοκράτες που εισήλθαν απ’ τη Ρωσία, κλπ. Θα συνεχίσουν, λοιπόν, να πολεμούν και να κατηγορούν για όλα τη Ρωσία. Τίποτε δεν θα αλλάξει. Θα συνεχιστεί ό, τι συμβαίνει και τώρα. Άλλωστε, το Κίεβο δεν είναι κάποιος ανεξάρτητος “παίκτης”. Ανεξάρτητος παίκτης είναι οι ΗΠΑ. Μέχρι να αλλάξει η θέση των ΗΠΑ, δεν θα αλλάξει και η θέση του Κιέβου» τονίζει με νόημα ο Ίστσενκο.

Πηγές: Gazeta.ru, Kommersant, ITAR-TASS RIA Novosti.
Eπιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης