Χρήστος Μαζάνης 

Tουλάχιστον τρεις άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους στο ξενοδοχείο Rigopianο, στην τοποθεσία Φαρίντολα της κεντρικής Ιταλίας, όταν αυτό καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα, η οποία αποκολλήθηκε από το βουνό Γκραν Σάσσο εξαιτίας πιθανώς των χθεσινών σεισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένοικοι του ξενοδοχείου κάλεσαν σε βοήθεια την ιταλική Πολιτική Προστασία την Τετάρτη αργά το βράδυ δηλώνοντας ότι υπήρχαν αγνοούμενοι εξαιτίας της χιονοστιβάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η προσέγγιση του ξενοδοχείου παραμένει δύσκολη λόγω της σφοδρότατης κακοκαιρίας.Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους διασώστες είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες την νύχτα αγγίζουν και τους δέκα βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αναζήτηση τραυματιών και επιζώντων, όμως οι ώρες κυλούν εις βάρος τους. Ανεπίσημα έχει εντοπιστεί και τέταρτος νεκρός, όμως δεν είναι δυνατή η προσέγγιση στο σημείο. 


 

Καταβεβλημένος από την αϋπνία και τη συμμετοχή στις έρευνες, ο δήμαρχος της Φαρίντολα, της περιοχής στην οποία η χιονοστιβάδα έθαψε το ξενοδοχείο, μόλις μετά βίας καταφέρνει να μιλήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. 

Ο Ιλάριο Λακέτα, (μηχανικός στο επάγγελμα) από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μαζί με τα σωστικά συνεργεία και βοηθάει στον συντονισμό των ερευνών. Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ δύσκολη, εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Την ώρα που σηκώνει το τηλέφωνο βρίσκεται όπως μας εξήγησε μέσα σε ένα τζιπ με ασυρμάτους και περιμένει νεότερα για το εάν υπάρχουν επιζώντες. 


( Ο νεαρός δήμαρχος Ιλάριο Λακέτα, όπου για πρώτη φορά στην καριέρα του αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις)

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα δήμαρχε. Πως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή μετά τη χιονοστιβάδα
Δήμαρχος:Υπάρχουν δύο νεκροί
Δημοσιογράφος: Δύο ή τρεις
Δήμαρχος:Όχι είναι δύο οι νεκροί
Δημοσιογράφος: Σίγουρα γιατί αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης για τρεις νεκρούς
Δήμαρχος: Όχι σίγουρα είναι δύο, έχει γίνει διασταύρωση (σσ. αναφέρεται στους επίσημα νεκρούς και όχι σε αυτούς που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν τα σωστικά συνεργεία. Oι νεκροί επίσημα είναι τρεις)
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν κάτω από τα χαλάσματα, γυναίκες και παιδάκια. Πόσα άτομα αυτή τη στιγμή βρίσκονται κάτω από το χιόνι ;
Δήμαρχος: 24 άτομα από τα οποία 4 παιδάκια
Δημοσιογράφος: Κάτω από το χιόνι ;
Δήμαρχος: Ναι
Δημοσιογράφος: Τα σωστικά συνεργεία τι εικόνα έχουν, θα μπορέσουν να βρουν, να απεγκλωβίσουν αυτά τα άτομα ;
Δήμαρχος: Θα συνεχίσουν καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι να τους βρουν, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και ότι είναι διαθέσιμο. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουν.
Δημοσιογράφος: Κατά την άποψή σας είναι πιθανόν οι νεκροί να αυξηθούν , τι πιστεύετε όπως βλέπετε την κατάσταση ;
Δήμαρχος: Δυστυχώς θα είναι περισσότεροι αλλά η ελπίδα μας συνοδεύει πάντα.

Ακούστε τι δηλώνει ο δήμαρχος της Farindola στο zougla.gr (η συνομιλία είναι στα ιταλικά) :

Συμπαράσταση εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ιταλία

Την αμέριστη συμπαράστασή του, σε αυτές τις δύσκολες ώρες αγωνίας, εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση και στο φίλο λαό της Ιταλίας για την ανείπωτη τραγωδία που προκλήθηκε από χιονοστιβάδα στην Πεσκάρα.

«Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» σημειώνει η ανακοίνωση.

Παρακολουθήστε βίντεο από την περιοχή:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης