«Οι οκτώ φυγόδικοι αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, είχαν σκεφθεί να προηγουμένως να διαφύγουν στη Ρωσία ή την Ουκρανία» υποστήριξε εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης στις 7 Φεβρουαρίου ακούγοντας τις μαρτυρικές καταθέσεις τεσσάρων άλλων αξιωματικών.

Καθώς προετοιμάζεται νέο αίτημα έκδοσης των «οκτώ» να σταλεί στην Ελλάδα -γράφει η Χουριέτ- η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης δημοσιοποίησε την κατάθεση άλλων τεσσάρων αξιωματικών «πραξικοπηματιών» που αρχικά σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά τελικά άλλαξαν γνώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την κατάθεσή τους, αρχικά ήταν ομάδα από 12 αξιωματικούς που επιβιβάσθηκαν σε ελικόπτερο Skorsky S70, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος για να εγκαταλείψουν αεροπορική βάση στην περιοχή Ρίβα της Κωνσταντινούπολης.

Οι μαρτυρίες αναφέρουν πως μετά από σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, οι οκτώ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά οι τέσσερις δεν συμφώνησαν να τους ακολουθήσουν, κι έτσι έμειναν στη Ρίβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις καταθέσεις τους οι τέσσερις είπαν ότι «αρχικά είχε εξετασθεί το ενδεχόμενο να διαφύγουν προς τη Ρωσία, αλλά τελικά το απέκλεισαν λόγω των τεταμένων –την εποχή εκείνη- σχέσεων της Άγκυρας με τη Μόσχα. Μια δεύτερη σκέψη ήταν η Ουκρανία, αλλά την απέκλεισαν λόγω της πολιτικής αναταραχής στη χώρα αυτή. Κι έτσι οι οκτώ αποφάσισαν να διαφύγουν στην Ελλάδα».

Οι κατηγορίες που έχουν συνταχθεί εναντίον τους, είναι «απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου, ληστεία, και πρόκληση φθοράς σε δημόσια περιουσία».

Στο νέο φάκελο που προετοιμάζεται για την έκδοση, περιλαμβάνονται «πληροφορίες για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν οι οκτώ με την ομάδα που εστάλη στην Μαρμαρίδα για τη δολοφονία του προέδρου Ερντογάν».

Επίσης περιέχεται το επιχείρημα ότι οι κατηγορίες εναντίον των οκτώ «δεν είναι πολιτικές ή στρατιωτικές» και επικαλούνται την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία –υποστηρίζουν- πως «η απόπειρα δολοφονίας ηγέτη κράτους ή της οικογένειάς του δεν θεωρείται πολιτικό έγκλημα».

Οι Τούρκοι εισαγγελείς, έχουν ήδη εκδώσει άλλα 120 εντάλματα για υπόπτους του δικτύου Γκιουλενιστών, και ήδη έχουν συλληφθεί 35 απ΄αυτούς σε επιχειρήσεις που έγιναν σε 30 τουρκικές επαρχίες. Μερικοί απ΄αυτούς είναι υψηλόβαθμοι.

Αντιμέτωποι με ισόβια

Το στρατοδικείο στο Σίβιρι όπου διεξάγεται μία από τις δίκες για το αποτυχόν πραξικόπημα, φρουρείται.

Οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, σε δύο νέες δίκες που άρχισε ήδη η διεξαγωγή τους, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο καταδίκης τους σε ισόβια δεσμά, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Σαμπάχ».

Καθώς στην Τουρκία αναμένεται η έκδοση απόφασης για τους κορυφαίους αξιωματικούς που πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος, στις καταθέσεις τους οι κατηγορούμενοι οι περισσότεροι χαμηλόβαθμοι υποστηρίζουν πως «απλώς εκτελούσαν διαταγές».

Ο İzzet Henek, πιλότος ελικοπτέρου που υπηρετούσε στο αρχηγείο των επιλεκτων ειδικών δυνάμεων, είναι ένας από εκείνους που υποστήριξε ότι είναι αθώος, επειδή «δεν μπορούσε να αρνηθεί τις εντολές». «Οι υφιστάμενοι ουδέποτε αμφισβητούν τις εντολές των ανωτέρων τους, αν είναι ή όχι νόμιμες», πρόσθεσε.

Ο Özalp Yeşil, επίσης πιλότος ελικοπτέρου, που συμμετείχε στο πλήρωμα που μετέφερε τον διοικητή της αεροπορικής βάσης στην Άκυρα σμήναρχο Ümit Tatan (φερόμενο ως από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος) στην βάση Akıncı, είπε πως «παρ΄όλο που δεν ήθελε δεν μπορούσε παρά να υπακούσει την εντολή». Είπε ακόμη ότι δεν γνώριζε πως είχαν απαγορευθεί όλες οι πτήσεις από το αρχηγείο. Και πρόσθεσε ότι «εκείνες τις ώρες επικρατούσε σύγχυση ως προς το ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός».

Και νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Δεν έχουν τέλος οι κοινωνικοί τριγμοί στην Τουρκία, μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Χτες, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης τα ονόματα 4.464 δημοσίων υπαλλήλων που απολύονται, «επειδή υπάρχει υποψία σχέσεών τους με το κίνημα Γκιουλέν και άλλων παράνομων οργανώσεων».

Παράλληλα στα τουρκικά στρατοδικεία συνεχίζονται οι δίκες αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της ισόβιας κάθειρξης.

Από τους απολυθέντες οι 2.585 υπηρετούσαν στην Εκπαίδευση, 893 στην χωροφυλακή, 417 στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, 49 στο υπουργείο Εσωτερικών και 520 σε άλλα υπουργεία. Όλοι αυτοί μαζί με 115 από την κοινότητα των Πανεπιστημιακών που είχαν υπογράψει την «ειρηνική διακήρυξη», απολύθηκαν με βάση τα ισχύοντα τα μέτρα «έκτακτης ανάγκης».

Πληροφορίες από DAILY SABAH | hurriyetdailynews
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης