«Σε καθημερινή βάση, κάτω από τα μάτια μας, η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά καταστρέφεται ή βρίσκεται σε κίνδυνο όχι μόνο από ανθρώπινους, αλλά και από φυσικούς παράγοντες. Κοιτάξτε τι έγινε πρόσφατα με τον σεισμό στην Ιταλία. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν κοινές πολιτικές, σε εθνικό, τοπικό και διεθνές επίπεδο, οι οποίες θα οδηγήσουν την προσοχή στην προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στέφανο ντε Κάρο, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη της Προστασίας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (ICCROM), με έδρα τη Ρώμη. Πρόκειται για τον διακυβερνητικό οργανισμό που δημιουργήθηκε το 1959, μετά από πρόταση της UNESCO, με σκοπό την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να το πετύχει, προχωρά σε προγράμματα κατάρτισης, πληροφόρησης, έρευνας και συνεργασίας, που ενισχύουν ζητήματα «συντήρησης – αποκατάστασης» και ευαισθητοποιούν ως προς τη σημασία και την ευθραυστότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δράση του ICCROM συντονίζεται αυστηρά με εκείνη άλλων διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO, το ICOMOS, το Δίκτυο Blue Shield. Επίσης είναι γνωστή η ικανότητά του να αναπτύσσει πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, στη Μέση Ανατολή είναι σε εξέλιξη δραστηριότητα κατάρτισης, στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO «Επείγουσα Διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομίας της Συρίας», που πραγματοποιείται από το Περιφερειακό Κέντρο ICCROM-ATHAR, σε συνεργασία με το Γραφείο της UNESCO στη Βηρυτό και το Αραβικό Περιφερειακό Κέντρο για την Παγκόσμια Κληρονομιά – Μπαχρέιν (ARC-WH)», τονίζει ο ίδιος, ως προς τη δράση του ICCROM, που ουσιαστικά ανταποκρίνεται στις ανάγκες των 135 κρατών μελών του.

Όσο για τις άνευ προηγουμένου καταστροφές μνημείων στη Συρία (και αλλού), ο ίδιος αναφέρει: «Οι συνθήκες στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ, όπως επίσης στη Λιβύη και στην Υεμένη, μας φέρνουν μπροστά σε μια δραματική κατάσταση. Η UNESCO και η διεθνής κοινότητα που φροντίζει για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι πρακτικά χωρίς καμία ισχύ μπροστά στην καταστροφή που συντελείται στις χώρες αυτές. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα», σημειώνει για να συμπληρώσει ότι υπήρξε μία σοβαρή καταδίκη από πλευράς ICCROM το 2014, που συμπεριλήφθηκε στην επίσημη ανακοίνωση η οποία εξεδόθη κατά τη διάρκεια Συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε στο Εμιράτο της Σαρτζά, από το Περιφερειακό Κέντρο ICCROM-ATHAR. «Τα αποτελέσματα του συμποσίου υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Πολιτισμού των Αραβικών Εμιράτων στη συνάντησή τους στο Ριάντ στις 14 Ιανουαρίου 2015», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης