Το προσχέδιο της πλήρους ανεξαρτητοποίησής της από το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας δημοσιοποίησε η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας, εν όψει του δημοψηφίσματος το οποίο θα διεξαχθεί για το θέμα τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Άλεξ Σάλμοντ τόνισε ότι το 670 σελίδων σχέδιο θέτει άνευ αμφισβητήσεων τη δυνατότητα της Σκωτίας να μετατραπεί σε επιτυχημένο πλήρως ανεξάρτητο έθνος. Στις 18 Σεπτεμβρίου, οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι θα απαντήσουν στο ερώτημα: «Πρέπει η Σκωτία να μετατραπεί σε ανεξάρτητη χώρα;» με ψηφοδέλτια «ναι» ή «όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης σημείωναν πρόσφατα ότι «ο χρόνος τελειώνει» για το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας σε ό,τι αφορά στην ανάγκη να απαντήσει στις προκλήσεις μιας ενδεχόμενης ανεξαρτησίας.

Το πόνημα τιτλοφορείται «Το μέλλον της Σκωτίας: Ο οδηγός σας για μια ανεξάρτητη Σκωτία» και φέρει τη σφραγίδα του κ. Σάλμοντ και της αναπληρώτριας του, Νίκολα Στάρτζον, οι οποίοι το παρουσιάζουν σε εκδήλωση στο Κέντρο Επιστημών της Γλασκώβης.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει περιγράψει το προσχέδιο ως ντοκουμέντο-σταθμό, με πυρήνα την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το ΕΚΣ, τα οικονομικά της χώρας βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με εκείνα του Ηνωμένου Βασιλείου ως όλου, παρέχοντας μια ισχυρή βάση επιχειρηματολογίας εν όψει του δημοψηφίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στην υπηρεσία του BBC στη Σκωτία λίγο πριν από την παρουσίαση του σχεδίου, η κα Στάντζον σημείωσε ότι πρόκειται για ντοκουμέντο «κυριολεκτικά γεμάτο γεγονότα, αριθμούς και πληροφορίες», επικεντρωμένο ακριβώς στα ζητήματα στα οποία ζητεί απάντηση ο λαός της χώρας. Η αναπληρώτρια πρώτη υπουργός της Σκωτίας θα κάνει σχετική δήλωση στο κοινοβούλιο της χώρας την Τρίτη το απόγευμα, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι πλέον η πίεση βρίσκεται στην πλευρά η οποία τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ένωση με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία, οι οποίες συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου 2014 θα ψηφίσουν όλοι οι Σκωτσέζοι οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τα 16 τους χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Παρουσιάζεται η Λευκή Βίβλος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης