Η σημερινή ημερομηνία θα μείνει στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες του Brexit.

Συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι από τις 27 εναπομείναντες χώρες-μελών για να ενημερωθούν επίσημα για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit. Θα σχεδιάσουν, επίσης, τις τεχνικές λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για το «προαναγγελθέν διαζύγιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλης κυκλοφορίας ολλανδική εφημερίδα «Volkskrant» δημοσιεύει διαρροή της στρατηγικής που πρόκειται να εφαρμόσει η Ε.Ε. για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει με τη Βρετανία, μόλις η πρωθυπουργός Μέι πατήσει το κουμπί του Brexit: αναμένεται να απαιτήσει ελευθερία κινήσεων των κατοίκων της Ε.Ε. στη Βρετανία, όπως και των Βρετανών στην Ε.Ε., καθώς και την πληρωμή «λογαριασμού» περίπου £50 δισεκατομμυρίων.

Το πόστερ που κάποιοι κρέμασαν στον τοίχο της «αίθουσας πολέμου» στις Βρυξέλλες δείχνει παρωδία εξωφύλλου περιπέτειας του Βέλγου ήρωα κόμικς με τίτλο «Τεν Τεν και το σχέδιο Brexit», όπου ο σύντροφός του κάπτεν Χάντοκ σε μια ξύλινη βάρκα έχει βάλει φωτιά για να ζεσταθούν…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς θα γίνει;

Σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε κοινοτικός αξιωματούχος στο ΚΥΠΕ, τα βήματα που θα ακολουθήσουν η Μ. Βρετανία και η Ε.Ε. είναι τα εξής:

-Στις 29 Μαρτίου το ΗΒ αποστέλλει στις Βρυξέλλες την επίσημη επιστολή ενεργοποίησης του άρθρου 50 για έναρξη της διαδικασίας «απένταξης» του ΗΒ από την Ε.Ε. Το άρθρο 50 της ΣΛΕΕ (Συνθήκη για τη λειτουργία της Ε.Ε.) προβλέπει τον τρόπο διεξαγωγής των «απενταξιακών συνομιλιών», τις μεταβατικές διατάξεις και τις δυνατότητες για την επόμενη μέρα.

-Τις διαπραγματεύσεις τις κάνει το Συμβούλιο με το ΗΒ. Η Κομισιόν συμβουλεύει το Συμβούλιο, δεν είναι όμως διαπραγματευόμενο μέρος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απλώς πρέπει να εγκρίνει το αποτέλεσμα στο τέλος.

-To Συμβούλιο της Ε.Ε. και η Κομισιόν λαμβάνουν γνώση της επιστολής του άρθρου 50 και απαντούν συγκαλώντας Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Απριλίου για τον καθορισμό και την έγκριση της διαπραγματευτικής θέσης των 27 για τις απενταξιακές διαδικασίες.

– Το ΗΒ παραμένει μέλος της Ε.Ε., μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις απένταξης.

-Οι διαπραγματεύσεις απένταξης ολοκληρώνονται με τη σύναψη μιας «διεθνούς συνθήκης αποχώρησης του ΗΒ» και μιας «συνθήκης για τη μελλοντική σχέση του ΗΒ με την Ε.Ε.».

– Τα κράτη μέλη στη συνέχεια πρέπει να εγκρίνουν και να υιοθετήσουν τη συνθήκη αποχώρησης του ΗΒ με εσωτερικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες ή ό,τι προβλέπει το εσωτερικό τους δίκαιο για την έγκριση διεθνών συνθηκών.

– Από τη στιγμή που το ΗΒ υπογράψει τη συνθήκη αποχώρησης, αποτελεί πια μια τρίτη χώρα, δεν έχει ευρωβουλευτές, θέση στο Συμβούλιο, επίτροπο κ.τ.λ. Όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, συνεχίζει και έχει όλες τις θέσεις κανονικά. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διακοπούν, όπως και η διαδικασία αποχώρησης ανά πάσα στιγμή με αίτημα του ΗΒ.

– Όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις και το ΗΒ είναι μέλος της Ε.Ε., ισχύει η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ε.Ε.. Αυτό σημαίνει ότι το ΗΒ οφείλει να σέβεται την κοινοτική νομοθεσία, να πληρώνει εισφορές στον προϋπολογισμό κ.ο.κ.

– Η συνθήκη αποχώρησης, σύμφωνα με το άρθρο 50, πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τη συνθήκη της μελλοντικής σχέσης, γι’ αυτό η διαπραγμάτευση γίνεται ταυτόχρονα.

Ανάμεσα στα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στις διαπραγματεύσεις είναι:

– η κατάργηση 40 ετών κοινοτικής νομοθεσίας που εμπεριέχεται στο βρετανικό εθνικό δίκαιο

– η ρύθμιση των οφειλόμενων ποσών του ΗΒ προς την Ε.Ε. και το αντίστροφο

– το μέλλον των Βρετανών υπαλλήλων στους θεσμούς της Ε.Ε. και των συντάξεων των συνταξιούχων, η μισθοδοσία τους στο μέλλον κ.τ.λ.

– η θέση των Βρετανών υπηκόων στην Ε.Ε. και των Ευρωπαίων στο ΗΒ

– η πρόσβαση του ΗΒ ή μη στην κοινή αγορά και

– η συμμετοχή του ΗΒ σε τυχόν τελωνειακή ένωση, η σύναξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου κ.τ.λ.

– είναι απόλυτο ότι πρόσβαση στην κοινή αγορά μπορεί κάποιος να έχει μόνο αν μετέχει στις 4 ελευθερίες (μετακίνησης, εγκατάστασης, διακίνησης κεφαλαίων και παροχής υπηρεσιών). Αν το ΗΒ βάλει περιορισμούς, οποιουδήποτε είδους, τότε χάνει την πρόσβαση στην κοινή αγορά.

– έχει υπολογιστεί ότι το Brexit θα έχει ένα πρωτογενές κόστος περί τα 50 – 60 δις στο ΗΒ που θα πρέπει να πληρώσει «τους ανοιχτούς λογαριασμούς του στην Ε.Ε.»

 – αν το ΗΒ διασπαστεί ή ένα τμήμα του αποχωρήσει (Σκωτία), το νέο κράτος πρέπει να κάνει αίτηση για είσοδο στην Ε.Ε. από την αρχή

– αν το ΗΒ καταργήσει την κοινοτική νομοθεσία, θα χρειαστεί να συσταθούν επιτροπές που θα καθορίσουν τη λεγόμενη νομοθετική και κανονιστική αντιστοιχία (όπως γίνεται με όλες τις τρίτες χώρες) για να συνεχιστεί η πρόσβαση (και όχι η συμμετοχή) του ΗΒ στην αγορά της Ε.Ε. (πριν συντελεστεί αυτό, «παγώνουν» οι εισαγωγές)

– οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να κρατήσουν δύο χρόνια (το λιγότερο λένε κάποιοι) και μπορεί να φτάσουν έως τα πέντε με δυνατότητα παράτασης για άλλα δύο (επτά). Ωστόσο, η Ε.Ε. μπορεί να τις διακόψει ανά πάσα στιγμή μετά τα δύο χρόνια.

Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ απάντησε και στα παρακάτω ερωτήματα:

Τι θα γίνει στις ευρωεκλογές του 2019; Αν το ΗΒ είναι μέλος, πρέπει να κατεβάσει ευρωβουλευτές.

Τι θα γίνει στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό το 2020; Aν το ΗΒ είναι ακόμα μέλος, πρέπει να συμπεριληφθεί και να πληρώσει.

Τι θα γίνει με τα κονδύλια που λαμβάνουν επιχειρήσεις και οργανισμοί στο ΗΒ; Θα τερματιστούν -μόνο τα κράτη μέλη λαμβάνουν χρήματα από τον προϋπολογισμό ή οι χώρες που έχουν ανάγκη για αναπτυξιακή βοήθεια κ.τ.λ.

Τι θα γίνει αν το ΗΒ θέλει να ξαναμπεί μετά την υπογραφή της συνθήκης αποχώρησης; Πρέπει να περάσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις από την αρχή, όπως η Τουρκία ή η Σερβία.

Τι θα γίνει αν το ΗΒ αρνηθεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και διακόψει τις συνομιλίες; «Η ΣΛΕΕ αποτελεί διεθνή συνθήκη, οι διεθνείς συνθήκες πηγάζουν από το δίκαιο των συνθηκών και κάτι που πάει τόσο πίσω στον χρόνο όσο το συνέδριο της Βιέννης (1814-1815 ) – αν το ΗΒ κινηθεί έτσι, θα είναι εκτός διεθνούς δικαίου με όλες τις συνέπειες».

Μπορεί ο Τραμπ να βοηθήσει το ΗΒ; Όχι, διότι η όποια μελλοντική σχέση με την Ε.Ε. θέλει έγκριση από 27 κοινοβούλια, οι δε χώρες που έχουν προνομιακές συμφωνίες (Νορβηγία – Ελβετία) θα επιθυμούν να διασφαλίσουν πως το ΗΒ δεν θα πάρει κάτι παραπάνω.

Εν τέλει, το Brexit σύμφωνα με τον αξιωματούχο «δεν έχει κανένα απολύτως όφελος για το ΗΒ, ούτε χρηματικό, ούτε νομικό, ούτε ανοίγει για το ΗΒ κάποιον ορίζοντα ή εναλλακτική». Όπως αναφέρει: «Το ΗΒ χάνει τον λόγο και την ψήφο του σε μια αγορά 300 εκατομμυρίων καταναλωτών, ενώ για να έχει πρόσβαση σε αυτή πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες που ψηφίζουν οι υπόλοιποι 27».

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Alasdair Antony Kenneth White του United International Business School of Brussels είπε χθες στο ΚΥΠΕ, εξηγώντας τις συνέπειες των κινήσεων της Βρετανίας και σχολιάζοντας το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, ότι «το Brexit ήταν το χειρότερο λάθος που έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της ζωής μου».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης