Δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της νήσου Χονσού στην Ιαπωνία, τα προβλήματα παραμένουν στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι ενέργειες για την αποσυναρμολόγησή του.

Απεσταλμένος του BBC εισήλθε μέσα στις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, όπου τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν υψηλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φορώντας την ειδική στολή, αναφέρεται στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι περίπου 3.000 εργαζόμενοι της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco, οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο της απομάκρυνσης του εργοστασίου από την επαρχία της Φουκουσίμα. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 40 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι ενέργειες.

«Η ραδιενέργεια είναι μια ύπουλη απειλή. Δεν έχει μυρωδιά, δεν έχει γεύση, είναι αόρατη. Μέσα σε λίγη ώρα ξεχνάς ότι βρίσκεται σ’ ένα από τα πιο μολυσμένα σημεία της γης», αναφέρει.

Ένα από τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργάτες βρίσκεται μέσα στο κτήριο του αντιδραστήρα Νο4. Τα έργα στήριξης του «σκελετού» δεν έχουν μέχρι στιγμής φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η ενίσχυση της σταθερότητας του κτηρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης του πυρηνικού καυσίμου που βρίσκεται μέσα σε μια τεράστια δεξαμενή γεμάτη με νερό. Αποτέλεσμα… οι εργάτες δουλεύουν σ’ ένα περιβάλλον μέσα στη ραδιενέργεια, θέτοντας τον εαυτό τους σε τεράστιο κίνδυνο.

Παράλληλα, στο κτήριο του αντιδραστήρα Νο3 υπάρχουν ακόμα ράβδοι πυρηνικού καυσίμου, οι οποίες θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια μέχρι να απομακρυνθούν λόγω των υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας. Ήδη, η κεντρική δεξαμενή -που κατασκευάστηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινός χώρος αποθήκευσης τέτοιων ράβδων- έχει γεμίσει, με αποτέλεσμα το υπουργείο Περιβάλλοντος της ασιατικής χώρας να εξετάζει άλλες εναλλακτικές λύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (11 Μαρτίου) σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις στα κτήρια των αντιδραστήρων Νο1, Νο3 και Νο4, αναγκάζοντας τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Naoto Kan, να δώσει εντολή για την ολική εκκένωση όλων των περιοχών που βρίσκονταν σε απόσταση 20 χλμ. περιμετρικά των εγκαταστάσεων. Πλέον, μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης τάσσεται κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της επετείου για τα δύο χρόνια από το καταστροφικό τσουνάμι, με μόλις δύο από τους συνολικά 50 αντιδραστήρες που βρίσκονται διάσπαρτοι στην ιαπωνική επικράτεια, να παραμένουν σε λειτουργία.

Περίπου 160.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκε τήξη σε τρεις από τους έξι συνολικά αντιδραστήρες όταν τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν.

Διαβάστε επίσης:
Σήμερα η δεύτερη επέτειος της καταστροφής στην Φουκουσίμα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 07:58
Ιαπωνία: Ρομποτική… χείραβοηθείας στη Φουκουσίμα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013, 06:15

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης