Αμερικανοί ειδικοί σε πυρηνικά ζητήματα, οι οποίοι έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι από την εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, διαβεβαίωσαν σήμερα ότι αν το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό εφόσον καθαριστεί σωστά, θα μπορούσε να ριφθεί στον ωκεανό.

Ωστόσο η εταιρεία θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώσει τον κόσμο για τα σχέδια αυτά προκειμένου να αμβλύνει τις ανησυχίες που υπάρχουν όσον αφορά την υγεία και το περιβάλλον, πρόσθεσε ο Λέικ Μπάρετ, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ σε θέματα διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το άκρως μολυσμένο νερό πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία καθαρισμού και στην συνέχεια η Ιαπωνία θα αποφασίσει τι θα κάνει (…), όμως κατά την άποψή μου, θα ριφθεί πιθανώς (στην θάλασσα)», σημείωσε ο Μπάρετ.

Ο Ντέιλ Κλάιν, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής συμφώνησε με τον Μπάρετ, υπογραμμίζοντας ότι το νερό δεν μπορεί να παραμείνει αιωνίως στις δεξαμενές αποθήκευσης.

«Ορισμένες εγκαταστάσεις, όπως αντιδραστήρες βαρέως ύδατος, αποδεσμεύουν συστηματικά ορισμένες ραδιενεργές ουσίες στο περιβάλλον χωρίς να θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία», σημείωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το νερό είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι άνθρωποι ανησυχούν για το τίποτα. Τώρα, τα επίπεδα είναι τόσο χαμηλά, που δεν θα έπρεπε να ανησυχούν τόσο», σημείωσε παράλληλα ο Μπάρετ.

Οι Κλάιν και Μπάρετ κατηγόρησαν την Tepco ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τον κόσμο για τα μέτρα που λάμβανε στην Φουκουσίμα.

«Η Tepco, όπως πιθανώς κι άλλες εταιρείες στην Ιαπωνία, θέλουν να τα ξέρουν όλα προτού πουν περί τίνος πρόκειται. Προσπάθησα να ενθαρρύνω την Tepco να είναι πιο ανοιχτή, πιο γρήγορη», σημείωσε ο Κλάιν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης