Το εργοστάσιο λιπασμάτων στην πόλη Γουέστ του Τέξας, όπου σημειώθηκε έκρηξη την προηγούμενη Τετάρτη με τουλάχιστον 14 νεκρούς, το 2012 είχε στις αποθήκες του ποσότητα νιτρικού αμμωνίου κατά 1.350 φορές μεγαλύτερη από όση θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση του αμερικανικού Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας.

Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο δήλωσε πως η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εργοστασίου West Fertilizer δεν ενημέρωσε τις υπηρεσίες του για τα δυνητικώς επικίνδυνα εκρηκτικά υλικά -όπως υποχρεούται διά νόμου να κάνει-, αφήνοντας τη ρυθμιστική αρχή για το νιτρικό αμμώνιο -ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κατασκευή βομβών- σε πλήρη άγνοια για τον κίνδυνο που ελλόχευε στο εργοστάσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εργοστάσια λιπασμάτων και οι αποθήκες τους υποχρεούνται να το δηλώνουν στο Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας όταν φυλάσσουν στις εγκαταστάσεις τους ποσότητες άνω των 180 κιλών από μια τέτοια επικίνδυνη ουσία. Τα αρχεία του Υπουργείου Υπηρεσιών Υγείας του Τέξας -που δεν είχαν διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας- δείχνουν ότι το εργοστάσιο τον περασμένο χρόνο διέθετε στις αποθήκες του 270 τόννους επικίνδυνο νιτρικό αμμώνιο.

Χθες, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και μέλος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του σώματος ζήτησε να διερευνηθεί εάν η πλημμελής ενημέρωση των στοιχείων ή η αμέλεια των ρυθμιστικών αρχών ευθύνονται επίσης για τη φονική έκρηξη.

Η διοίκηση του εργοστασίου δεν απάντησε στις επίμονες προσκλήσεις να δώσει εξηγήσεις για τον χειρισμό των χημικών και τις πρακτικές ασφαλείας. Αργά χθες βράδυ, ο ιδιοκτήτης Ντόναλντ Άντερ εξέδωσε μια γενικόλογη ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει τη λύπη του για το συμβάν, επισημαίνοντας όμως πως η West Fertilizer δεν θα προβεί σε κανενός είδους σχόλιο όσο διαρκούν οι έρευνες των αρχών για τις συνθήκες της έκρηξης. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «αυτή η τραγωδία θα συνεχίσει να επηρεάζει σοβαρά τις επερχόμενες γενιές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αμέλεια στο να δηλωθούν οι μεγάλες αυτές ποσότητες χημικών σε μια εγκατάσταση μπορούν κάλλιστα να δικαιολογήσουν το κλείσιμό της από το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας» δήλωσε στέλεχός του και πρόσθεσε: «Μολονότι το υπουργείο έχει το δικαίωμα να διενεργεί επιτόπιες έρευνες στα εργοστάσια και σε άλλες εγκαταστάσεις, διαθέτει πολύ περιορισμένα κεφάλαια και μικρό αριθμό ελεγκτικού προσωπικού ώστε να το πράξει».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης