Οι Ρεπουμπλικάνοι ακύρωσαν την ψηφοφορία επί της πρότασης του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», καθώς η πρόταση απορρίφθηκε από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ψήφιση των περιβόητων δημοσιονομικών μέτρων.

Η παράταξη των Ρεπουμπλικάνων πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα πριν από την 1η Ιανουαρίου, αν επιθυμεί να αποφευχθεί ο επονομαζόμενος «δημοσιονομικός γκρεμός», δηλαδή οι απότομες αυξήσεις στους φόρους και οι περικοπές-μαμούθ στις δαπάνες ύψους 600 δισ. δολαρίων που ενδέχεται να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπένερ ήλπιζε να δείξει την ενότητα και αποφασιστικότητα των βουλευτών του μέσω της έγκρισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν την πλειοψηφία, ενός «Σχεδίου Β» που θα περιόριζε τις αυξήσεις στη φορολογία των πλουσίων μόνο σε όσους κερδίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο.

Ωστόσο, ο Μπένερ ακύρωσε την προγραμματισμένη ψηφοφορία, αφού απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους από το κόμμα του, καθώς πολλοί από τη δεξιά πτέρυγα απορρίπτουν τις φορολογικές αυξήσεις, ακόμα κι αν αυτές αφορούν τους πλέον πλούσιους.

Ο Ομπάμα, από την πλευρά του, θέλει να αυξήσει τους φόρους για όσους κερδίζουν πάνω από 400.000 δολάρια ετησίως. Ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να βρεθεί μια λύση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας σύντομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την επίτευξη των στόχων και είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε μια λύση που θα προστατεύει τόσο τη μεσαία τάξη όσο και την οικονομία μας» δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης