Χιλιάδες άνθρωποι σε μεγάλα τμήματα των βορειοανατολικών ΗΠΑ προσπαθούν να επιδιορθώσουν όσα άφησε πίσω της η ισχυρή χιονοθύελλα Νέμο.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ανάμεσα τους και ένα 11χρονο αγόρι, έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότερα από 700.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα. Τα σοβαρότερα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν η Μασαχουσέτη, το Ρόουντ Άιλαντ, η Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα. Το 11χρονο αγόρι, ωστόσο, κάτοικος Βοστόνης, έχασε τη ζωή του λόγω δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς για να αντιμετωπίσει το κρύο έμεινε επί ώρες σε ένα αυτοκίνητο με αναμμένη τη μηχανή.

Πυκνό χιόνι καλύπτει τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ ύστερα από μια «ιστορική» -όπως χαρακτηρίζεται- χιονοθύελλα, που οδήγησε στην ακύρωση χιλιάδων πτήσεων, σε κλείσιμο δρόμων και διακοπές ρεύματος. Συγκεκριμένα, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα, καθώς 200.000 διακοπές σημειώθηκαν στη Μασαχουσέτη, περισσότερες από 100.000 στο Ρόουντ Άιλαντ και 30.000 στο Κονέκτικατ, σύμφωνα με τοπικές υπηρεσίες.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται Μασαχουσέτη, Ρόουντ Άιλαντ, Νέα Υόρκη, Κονέκτικατ και Μέιν, με τις Αρχές να προειδοποιούν εκατομμύρια κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι στη Βοστόνη το χιόνι θα φτάσει τα 60 εκατοστά -σε ορισμένα σημεία ακόμα και τα 76-, ενώ στη Νέα Υόρκη το χιόνι αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατοστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 56 έως 64 χιλιομέτρων την ώρα, οι ειδικοί όμως περιμένουν πως θα αγγίξουν τα 97 χιλιόμετρα την ώρα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο συνδυασμός δύο μετεωρολογικών συστημάτων μπορεί να προκαλέσει μια χιονοθύελλα σπάνιας ισχύος.

Δρομολόγια τρένων καθώς και περισσότερες από 4.300 πτήσεις ακυρώθηκαν – ανάμεσά τους και εκείνες από και προς τα τρία μεγάλα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης. Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο και έδωσε υποχρεωτική άδεια στο μη απαραίτητο προσωπικό των υπηρεσιών της Πολιτείας, καλώντας τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο για τους υπαλλήλους τους. Παράλληλα, ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ αποφάσισε το κλείσιμο των μεγάλων λεωφόρων για όλα τα οχήματα, εκτός από όσα εξυπηρετούν επείγουσες ανάγκες.

Διαβάστε επίσης: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από τη χιονοθύελλα Νέμο στις ΗΠΑ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013, 18:46 / Το χιόνι έπνιξε τις ΗΠΑ
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013, 11:31

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη – Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης