Εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους στον ουρανό, παρακολουθώντας με δέος μέσω προστατευτικών γυαλιών, τηλεσκοπίων και φωτογραφικών μηχανών χθες την ολική έκλειψη του Ηλίου, ορατή κατά πλάτος των Ηνωμένων Πολιτειών για πρώτη φορά έπειτα από έναν αιώνα από τις όχθες του Ειρηνικού έως αυτές του Ατλαντικού.

Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης, πλάτους 113 χιλιομέτρων, άρχισε στον Ειρηνικό Ωκεανό, διέσχισε το κέντρο των ΗΠΑ από το Όρεγκον έως τη Νότια Καρολίνα και κατέληξε στον Ατλαντικό. Συνολικά πέρασε πάνω από 14 πολιτείες των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ φωτογραφήθηκε σε ένα μπαλκόνι του Λευκού Οίκου να κοιτά τον ήλιο αρχικά χωρίς γυαλιά, ενώ ένας βοηθός του τού φώναξε «Μην κοιτάτε!», λόγω του κινδύνου βλάβης στα μάτια. Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος, η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ και ο γιος τους Μπάρον φόρεσαν γυαλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας από την πολιτεία Όρεγκον, η Σελήνη κάλυψε τον ήλιο, βυθίζοντας στο σκοτάδι τον κόσμο και μειώνοντας τη θερμοκρασία σε μια σειρά πόλεων κατά μήκος μιας στενής λωρίδας έως τη Νότια Καρολίνα, για δύο λεπτά τη φορά. Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ βγήκε από τον Λευκό Οίκο για να παρακολουθήσει την έκλειψη.

«Είναι πολύ πιο έντονη από ό,τι περίμενα» είπε ο Ρόμπερτ Σαράζιν Μπλέικ, 40 ετών, τραγουδιστής από το Μπέλινγχαμ στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, αφού η έκλειψη πέρασε από το Σέρινταν στην Όρεγκον. «Ξαφνικά, βρίσκεσαι σε εντελώς άλλο κόσμο. Είναι σαν να αιωρείσαι πάνω από τη Γη ή να σκάβεις υπόγεια σαν ασβός» πρόσθεσε.

Η έκλειψη ξεκίνησε στις 18.45 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Η τελευταία ολική έκλειψη ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ ήταν το 1979, ενώ πρόκειται για την πρώτη μετά το 1918 που ήταν ορατή από τη μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη. Έξω από τη συγκεκριμένη τροχιά κάτοικοι άλλων πολιτειών είδαν τη μερική έκλειψη του ηλίου.

Η επόμενη ολική έκλειψη του ηλίου ορατή στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024, ξεκινώντας από το Μεξικό, διασχίζοντας τις νοτιοανατολικές πολιτείες και καταλήγοντας στις βορειοανατολικές στις 8 Απριλίου.

«Ήταν συγκινητικό, ήταν υπέροχο και θα ήθελα να μπορέσω να το ξανακάνω» είπε ο Στόρμι Σρίβς, 57, που εργάζεται σε χώρο επεξεργασίας ψαριών και ζει στο Ντίπο Μπέι της Όρεγκον. «Το ξέρω όμως ότι δεν θα ξαναδώ κάτι σαν κι αυτό ξανά, οπότε χαίρομαι που πήρα άδεια από τη δουλειά μου για να το ζήσω» πρόσθεσε.

Μερικές πόλεις στο μονοπάτι της έκλειψης έστησαν δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ στο στάδιο του πανεπιστημίου Southern Illinois στο Κάρμποντεϊλ είχαν εξαντληθεί όλα τα εισιτήρια για τις 15.000 θέσεις.

Για εκατομμύρια άλλους έξω από το μονοπάτι της ολικής έκλειψης, που είδαν τη μερική έκλειψη, ο κόσμος συγκεντρώθηκε σε ανοιχτούς χώρους για να την παρακολουθήσει, όπως στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Ο χαρτογράφος Μάικλ Ζάιλερ, ο οποίος έχει ιστότοπο με εκλείψεις (greatamericaneclipse) και έχει δει συνολικά εννέα ολικές εκλείψεις στον κόσμο, ενώ παρακολούθησε και τη χθεσινή, υπολόγισε ότι μέχρι και 7,4 εκατομμύρια άτομα ταξίδεψαν στο μονοπάτι της έκλειψης για να την παρακολουθήσουν.

Στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter, η Σελήνη «τρόλαρε» τον ήλιο. «ΧΑ ΧΑ ΧΑ μπλόκαρα τον Ήλιο!» έγραψε στον λογαριασμό της ο NASA Moon, που δημιουργήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος.

«Ανοίχτε δρόμο στο Φεγγάρι» έλεγε μετά, με μια φωτογραφία που έδειχνε ότι η Σελήνη είχε καλύψει τον λογαριασμό Twitter του… Ηλίου (NASA Sun & Space). Σε απάντηση, ο «Ήλιος» έγραψε: «ΣυΓΓΝΩμη;;;».

Δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Twitter έκαναν like στη στιχομυθία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης