Ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον ζήτησε από τον γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ να παραιτηθεί, μετά τα πρόσφατα επεισόδια οξείας φραστικής αντιπαράθεσης μεταξύ εκείνου και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Εάν ο Μπομπ Κόρκερ έχει ελάχιστη αξιοπρέπεια, θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα» δήλωσε ο Μπάνον σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, χθες το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ και ο Κόρκερ αντάλλαξαν εμπρηστικά σχόλια στο Twitter κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The New York Times -NYT» που δημοσιεύτηκε την Κυριακή ο Κόρκερ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δρα «σαν να βρίσκεται σε τηλεριάλιτι». Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Τενεσί, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, πρόσθεσε επίσης ότι ο Τραμπ «μπορεί να θέσει τη χώρα σε τροχιά για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Κόρκερ την προηγούμενη εβδομάδα είχε σχολιάσει θετικά τον πυρήνα των στενών συνεργατών του Τραμπ, δηλώνοντας ότι ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις αλλά και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι «βοηθούν στο να διαχωρίζεται η χώρα μας από το χάος», πραγματοποιώντας μία ευθεία πολιτική βολή κατά του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του μετά το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο Μπάνον στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη υποστήριξε ότι τα σχόλια του Κόρκερ δείχνουν πώς ο ηγετικός πυρήνας των Ρεπουμπλικάνων αισθάνεται για τον Τραμπ. «Έτσι σκέφτονται για τον πρόεδρο Τραμπ πίσω από τις κλειστές πόρτες» δήλωσε. «Συνέβη, να πει (ο Κόρκερ) στους ΝΥΤ ακριβώς αυτό που σκέφτεται. Είναι συνολικά απαράδεκτο. Σε καιρό πολέμου έχουμε στρατιώτες στο Αφγανιστάν, στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και στην Κορέα, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να εξελιχθεί όπως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος στη Νότια Σινική Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο, έχουμε Αμερικανούς που ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε ημέρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάνον, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο.

Η τακτική των φραστικών επιθέσεων του Κόρκερ κατά του Τραμπ εκτιμάται ότι δεν θα υιοθετηθεί κι από άλλα μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με την άποψη στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και με δηλώσεις εξωτερικών συνεργατών τους.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η στάση του Κόρκερ δεν απηχεί αυτά που οι συνάδελφοί του Ρεπουμπλικάνοι έχουν μεταφέρει ιδιωτικά σε συνεργάτες τους αλλά και χορηγούς του κόμματος, κατά τους τελευταίους μήνες.

Αρκετοί συνεργάτες των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο παραδέχθηκαν τη βάση αλήθειας της κριτικής που ασκεί ο Κόρκερ, παρά το γεγονός ότι η δημοσιοποίησή της προκαλεί νέα εμπόδια στην ήδη προβληματική νομοθετική απόδοση της κυβέρνησης Τραμπ. Από την άλλη μεριά, δεν αναμένεται ότι η κριτική Κόρκερ θα προκαλέσει κλιμάκωση της ανοιχτής κριτικής που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ο Κόρκερ είναι ελεύθερος από την άσκηση πιέσεων» δήλωσε υψηλόβαθμος σύμβουλος των Ρεπουμπλικάνων, τονίζοντας ότι η απόφαση του Κόρκερ να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του τού δίνει ένα αξιοζήλευτο περιθώριο ελευθερίας να δηλώνει ότι τον ευχαριστεί. «Έχει την απαραίτητη ελευθερία, που άλλοι στερούνται» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Υπό την πίεση που ασκεί η στασιμότητα του νομοθετικού έργου των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος Τραμπ έχει άμεση ανάγκη από την πολιτική στήριξη του συνόλου των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη στη Γερουσία, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 52 έναντι 48 εδρών των Δημοκρατικών. Ένταση έχει παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και στις σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και του Μιτς Μακόνελ, ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών επιδεινώθηκαν μετά την πολιτική αποτυχία κατάργησης και αντικατάστασης του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) από τη Γερουσία.

Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζεται για τη νομοθετική προώθηση του νομοσχεδίου αναδιοργάνωσης της φορολογίας, με κύριο χαρακτηριστικό την απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, έχοντας ελάχιστο περιθώριο απώλειας ψήφων από τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι αντιπαραθέσεις σαν αυτή μεταξύ του Τραμπ και του Κόρκερ καθιστούν δυνατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πηγή: CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης