Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις και Ρεξ Τίλερσον δήλωσαν στο Κογκρέσο ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την ανανέωση της εξουσιοδότησης σχετικά με τη «στόχευση» των τρομοκρατών που προκάλεσαν τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, μεταδίδει το CNN.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μία περίοδο κατά την οποία οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που εξελίσσονται σε περισσότερες από 12 χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη μεριά, οι δύο υπουργοί υποστήριξαν ότι από μία ενδεχόμενη ανανέωση της εξουσιοδότησης για τη διεξαγωγή των αντιτρομοκρατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων (Authorization for the Use of Military Force – AUMF) θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην υλοποίησή τους, ενώ θα υποβαθμιστεί και η εμπιστοσύνη των συμμάχων έναντι των ΗΠΑ.

Μία τέτοια ανανέωση «δεν απαιτείται νομικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές κατά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας από την αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΑΜ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ωστόσο, αρκετοί γερουσιαστές, αλλά και ομάδες υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο δράσης της παρούσας AUMF έχει διευρυνθεί πέραν του αρχικού περιθωρίου της υλοποίησής της.

Η αναφερόμενη εξουσιοδότηση για την ανάληψη στρατιωτικής αντιτρομοκρατικής δράσης εφαρμόζεται τα τελευταία 16 χρόνια, ενώ προβλέπει την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε χώρες όπως ο Νίγηρας, όπου πρόσφατα σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις, το Κογκρέσο πρέπει να έχει την ευκαιρία να εξετάζει τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου τόσο για τον τρόπο όσο και για τον τόπο ανάπτυξης και χρήσης στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικών μέσων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2001, το Κογκρέσο παραχώρησε στον Αμερικανό πρόεδρο τη σχετική AUMF, με ουσιαστική πολιτική επιδίωξη τη «στοχοποίηση» με πολεμικά μέσα των υπευθύνων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μία επιπρόσθετη AUMF έδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο τη δικαιοδοσία για τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε στους δύο υπουργούς ότι ελπίζει στη βοήθειά τους «αναφορικά με τον προσδιορισμό του πιο αποδοτικού ρόλου εποπτείας από το Κογκρέσο», αλλά και στη συνεργασία μεταξύ του Κογκρέσου και των δύο υπουργών «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η πολιτική ηγεσία πληροί τις προϋποθέσεις λήψης αποφάσεων για τον χρόνο, αλλά και τον τόπο χρήσης στρατιωτικής ισχύος».

Ο Κόρκερ τόνισε ότι στην τελευταία επιστολή του Αμερικανού προέδρου προς το Κογκρέσο (War Powers Resolution letter to Congress) προσδιορίστηκαν 19 χώρες όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και έχουν εξοπλιστεί για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη, τη Σομαλία, τη Λιβύη, την Κένυα, τον Νίγηρα, το Καμερούν, την Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τζιμπουτί, την Ιορδανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Κούβα αλλά και το Κοσσυφοπέδιο. «Όπως απέδειξε η θανάσιμη επίθεση στον Νίγηρα, οι στρατιωτικές αυτές δυνάμεις μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες με πολεμικές συνθήκες, οποιαδήποτε στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόρκερ.

Από τη μεριά του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την Αριζόνα Τζεφ Φλέικ, που υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό την αναθεώρηση της AUMF, τόνισε ότι κανένας από τους γερουσιαστές που συμμετέχουν σήμερα στην παραπάνω επιτροπή δεν ήταν μέλος της Γερουσίας όταν είχε εγκριθεί η AUMF. Κατά την άποψή του, είναι ιδιαίτερα σημαντική η εμπλοκή του Κογκρέσου στη διαδικασία επικύρωσης μίας νέας έγκρισης για τη διεξαγωγή των πολεμικών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

«Δεν την έχουμε αναλύσει, δεν έχουμε εκφράσει τη γνώμη μας και δεν έχουμε ψηφίσει για αυτήν. Το Κογκρέσο θα πρέπει να την εξετάσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εχθροί μας, αλλά και οι σύμμαχοί μας, πολύ δε περισσότερο οι στρατιώτες μας, γνωρίζουν ότι μιλάμε με μία φωνή. Φιλοδοξούμε να είμαστε κάτι πολύ περισσότερο, από μια διαδικασία έγκρισης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φλέικ.

Από τη μεριά τους, τόσο ο Μάτις όσο και ο Τίλερσον υποστήριξαν ότι η ανάκληση της παρούσας AUMF θα προκαλέσει επιχειρησιακή παράλυση, σύγχυση στη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων, θα εγείρει ερωτήματα στους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με τις πραγματικές αμερικανικές προθέσεις και τη δέσμευσή τους στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο προσδιορισμός των απειλών κατά της χώρας μας εντάσσεται στο πλαίσιο της συνταγματικής δικαιοδοσίας του εκάστοτε προέδρου και των ευθυνών του, ως εκλεγμένου αρχιστράτηγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΑΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η AUMF του 2001 παρέχει το νομικό πλαίσιο για την κράτηση μελών της αλ Κάιντα, των Ταλιμπάν αλλά και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στις εγκαταστάσεις κράτησης στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

Παράλληλα, παρέχει την εξουσιοδότηση για τη χρήση των «απαραίτητων και κατάλληλων στρατιωτικών μέσων» για την άμυνα των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, δήλωσε ο Τίλερσον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης