Στις αμερικανικές κάλπες, από πολιτεία σε πολιτεία, κρίθηκαν και διάφορα άλλα ζητήματα πέρα από την εκλογή του νέου προέδρου. Μεταξύ αυτών, η κρατική χρηματοδότηση για τις αμβλώσεις, η νομιμοποίηση της περιορισμένης χρήσης κάνναβης καθώς και ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Αμβλώσεις
Αναλυτικότερα, η πολιτεία της Φλόριντα απέρριψε δημοψήφισμα για την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης των αμβλώσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων CNN και NBC, το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 55% και το «ναι» 45%, με καταμετρημένο το 96% των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν σε τουλάχιστον 170 δημοψηφίσματα, παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές.

Η πρόταση προέβλεπε την απαγόρευση της διάθεσης κρατικών πόρων για τη χρηματοδότηση των αμβλώσεων στην πολιτεία αυτή, εκτός από τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και αν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει. «Ο λαός της Φλόριντα έστειλε ένα σαφές μήνυμα: οι άνδρες πολιτικοί δεν έχουν θέση στις προσωπικές αποφάσεις των γυναικών» τόνισε η Τζένιφερ Ντάλβεν από την Αμερικανική Ένωση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των Πολιτών.

Χρήση κάνναβης
Το Κολοράντο είναι από σήμερα η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποιεί, μέσω δημοψηφίσματος, τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους. Όπως μετέδωσαν και έγραψαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το 52,7% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ και το 47,3% κατά, μετά την καταμέτρηση ποσοστού μεγαλύτερου του 50% των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γάμος ομοφυλοφίλων
Η πολιτεία του Μέριλαντ ενέκρινε σήμερα με δημοψήφισμα τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και στις πολιτείες του Μέιν και της Ουάσινγκτον, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των τηλεοπτικών δικτύων. Το «ναι» στους γάμους μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου συγκεντρώνει ποσοστό 52%, όπως μετέδωσε το CNN. Αυτή ήταν η έκτη πολιτεία (μετά τις Κονέκτικατ, Αιόβα, Νιου Χαμσάιρ, Βερμόντ και Νέα Υόρκη) που αναγνώρισε τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης