Δέκα νομπελίστες οικονομολόγοι σε ανάλυσή τους στον βρετανικό Guardian τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.

«Το Brexit θα δημιουργούσε μείζονα αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εναλλακτικές εμπορικές ρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Βρετανία, τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και με σημαντικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα», γράφουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Και οι επιπτώσεις αυτές θα επιμείνουν για πολλά χρόνια. Έτσι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι σαφώς υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», τονίζουν.

Οι χρηματιστές του City βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς στην πλειονότητά τους εκτιμούν ότι ένα Brexit θα προκαλούσε κάθετη πτώση στο χρηματιστήριο. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι το όποιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στις αγορές, έπειτα από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας.

Ένας από τους νομπελίστες που γράφουν στον Guardian, ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, με έδρα το London School of Economics, ανέφερε πως η αβεβαιότητα προκαλεί μείωση των επενδύσεων και πλήττει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στις επικρίσεις όσων είναι υπέρ του Brexit, οι οποίοι κατηγορούν τους οικονομολόγους ότι σπέρνουν τον πανικό, ο κ. Πισσαρίδης τονίζει πως το να προβλέπει κανείς είναι δύσκολο και πως οι οικονομολόγοι μπορεί να διαφωνούν ή να κάνουν λάθος, όμως σ’ αυτή την περίπτωση είναι συντριπτικά υπέρ της παραμονής.

«Η Βρετανία δεν θα ευδοκιμήσει έξω από την ΕΕ», είπε. «Η ισχυρότερη αρνητική επίδραση θα γίνει αισθητή μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, αλλά και θα παραμείνει μέσω της έλλειψης επενδύσεων και της ασθενέστερης διαπραγματευτικής θέσης που θα έχει η Βρετανία σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε ο κ. Πισσαρίδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης