Αξιωματούχοι της Βόρειας και Νότιας Κορέας πραγματοποιούν τις πρώτες υψηλού επιπέδου συνομιλίες από το 2007.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC η Βόρεια Κορέα, κάλεσε τη Νότια να αναβάλει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχε ανακοινώσει με άλλες χώρες (ΗΠΑ και Ιαπωνία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση των αξιωματούχων από τις (διχασμένες και εχθρικά διακείμενες από τον πόλεμο στην Κορέα 1950-53) δύο χώρες έγινε μετά από αίτημα της Πιονγκ Γιανγκ και πραγματοποιείται στο μεθοριακό χωριό Πανμουγιομ.

Δεν υπάρχει προκαθορισμένη ημερήσιθα διάταξη στις συνομιλίες, αλλά αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της επανένωσης των διχασμένων από τον πόλεμο οικογενειών, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει απειλήσει να ματαιώσει τη συνάντηση των διαχωρισμένων από τα σύνορα οικογενειών λόγω των κοινών ασκήσεων που είχε προγραμματίσεινα πραγματοποιήσει αυτό το μήνα, με σύμμαχες χώρες η Νότια Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωινή συνάντηση ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί (τοπική ώρα) και ήταν διάρκειας 90 λεπτών. Οι αντιπρόσωποι κατόπιν πρόκειται να έχουν και νέα συνάντηση από την μεριά των συνόρων της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με πληροφορίς του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP.

Η βορειοκορεατική πρόσκληση για τη συνάντηση προκάλεσε έκπληξη στο νότο, επειδή ακολούθησε πολλές χρονοτριβές, λόγω της τήρησης του πρωτοκόλλου. Με αυτό το πρόσχημα είχε ματαιωθεί παρόμοια συνάντηση πέρυσι.

Ο σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας της Ν. Κορέας Kim Kyou-hyun, που είναι επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας, δήλωσε πριν την συνάντηση, ότι «αποτελεί μια ευκαιρία να αρχίσει μια νέα περίοδος στην κορεατική χερσόνησο».

Επικεφαλής της βορειο-κορεατικής αντιπροσωπείας είναι ο Won Tong-yon, ανώτερος αξιωματούχος στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Γενεύη χτες, ο βορειοκορεάτης πρέσβης So Se-pyong, αναφέρθηκε στην «ανάγκη να τερματιστούν όλες οι εχθρικές στρατιωτικές ασκήσεις που αποτελούν το κύριο εμπόδιο στην ειρήνη».

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης