Διεθνή αναστάτωση έχει προκαλέσει το σχεδιαζόμενο για την 25η Σεπτεμβρίου δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, ενώ εντείνονται οι απειλές για «αντίποινα» από την Άγκυρα.

Η Τουρκία, παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες να πείσει το Αρμπίλ να σταματήσει τις διαδικασίες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, προειδοποιεί εν είδει απειλής με τον πρόεδρο Ερντογάν: «Η Τουρκία θα έχει αποφασιστική στάση, την οποία θα ανακοινώσει στις 22 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας», που θα γίνει υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή ανώτατων κυβερνητικών και στρατιωτικών στελεχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου, για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, αποτέλεσε το κύριο θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν (από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται) με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Haidar al-Abadi.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, όπως δημοσιεύει η «Ηurriyet Daily News», στην επικοινωνία των δύο πολιτικών ηγετών, η οποία έγινε λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου, που έχει προγραμματίσει η τοπική Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, τονίστηκε «η σημασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ». Και οι δύο υποστήριξαν πως το δημοψήφισμα θα προκαλέσει «μεγάλη ένταση στην περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης συμφώνησαν πως θα πρέπει να εφαρμοσθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ιράκ, που είχε ληφθεί λίγες ώρες νωρίτερα (στις 18 Σεπτεμβρίου) και επικύρωσε το δικαίωμα της ιρακινής κυβέρνησης να αναστείλει το δημοψήφισμα, αποδίδοντάς του τον χαρακτηρισμό «δίκαιο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ερντογάν και Αλ-Αμπάντι εξέτασαν το ζήτημα «της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ειδικότερα του ”παράνομου” ΡΚΚ και του ”Daesh” (Ισλαμικού Χαλιφάτου)».

Επισημαίνεται στο δημοσίευμα πως τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν την απόφαση του Ιράκ να μην αποδέχεται τη διεξαγωγή του κουρδικού δημοψηφίσματος στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές του βόρειου Ιράκ, επειδή θεωρούν ότι «θα αποτελέσει αποσταθεροποιητικό παράγοντα και θα αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».

Μετά τον ΟΗΕ, η Βρετανία και η Γαλλία με ανακοινώσεις τους αποκηρύσσουν τη διεξαγωγή του κουρδικού δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι: «Αποσπά την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS που εξακολουθούν να κατέχουν εδάφη του Ιράκ και της Συρίας».

Κάνουν έκκληση στο Αρμπίλ -έδρα της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης- «να αρχίσει συνομιλίες με τη Βαγδάτη για την επίλυση οιωνδήποτε διαφορών σε θέματα διακυβέρνησης».

Το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει για «απροσδιόριστα επακόλουθα» που θα προκληθούν από το δημοψήφισμα. Πάντως, η κουρδική ηγεσία δεν έχει δείξει σημάδια ότι υποκύπτει στη διεθνή πίεση που δέχεται, με αφορμή την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, το 2003, οι Κούρδοι είχαν εξασφαλίσει την αυτόνομη διακυβέρνηση των περιοχών τους συνταγματικά, αλλά παραμένοντας στο ιρακινό κράτος. 

Πάντως, ο επικεφαλής των Κούρδων του Ιράκ, πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί, έχει δηλώσει πως: «Το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα δεν θα σημάνει αυτόματα και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ, αλλά θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Βαγδάτης».

Η δικαστική απόφαση

Η απόφαση του ιρακινού ανώτατου δικαστηρίου για το κουρδικό δημοψήφισμα επιμένει στην αντισυνταγματικότητα της διεξαγωγής του.

Όπως μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση, «το Aνώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εξέδωσε εντολή να σταματήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου», έπειτα από προσφυγή της κυβέρνησης της Βαγδάτης.

«Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα έχει επικίνδυνα επακόλουθα, με αποτέλεσμα να απειληθεί η ειρήνη των πολιτών της χώρας» αναφέρεται στην απόφαση.

Τουρκικά γυμνάσια στα σύνορα με το Ιράκ

Μεγάλα τουρκικά γυμνάσια έχουν ξεκινήσει στην περιοχή των Κούρδων, στην επαρχία της Σινώπης (Silopi), κοντά στη μεθοριακή είσοδο Habur, βόρεια των συνόρων με το Ιράκ και τη Συρία.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρεται πως τα γυμνάσια εντάσσονται στην «εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατικής δράσης».

Σ’ αυτά συμμετέχουν πλέον των 100 μηχανοκίνητων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων και τανκ, αυτοκινούμενου πυροβολικού και εκτοξευτήρων πυραύλων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Doğan News Agency.

Τα γυμνάσια εντάσσονται στις πιέσεις που ασκεί η Άγκυρα στην προσπάθεια να πείσει την αυτόνομη κουρδική διακυβέρνηση του Μπαρζανί στο Ιράκ να αναστείλει το δημοψήφισμα γιατί αλλιώς «η τουρκική κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των ημερών για την Άγκυρα, σε προχθεσινή ομιλία του στην Şanlıurfa, απείλησε: «Οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας θα τύχει άμεσα της πρέπουσας απάντησης», προσθέτοντας πως: «Δεν θα αποδεχθεί η Τουρκία τετελεσμένα που ονειρεύονται κάποιοι στη Συρία και το Ιράκ».

Στις 18 Σεπτεμβρίου, επιπρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα και οχήματα μηχανικού, εστάλησαν από διάφορα μέρη της Τουρκίας στην περιοχή Reyhanlı της νότιας επαρχίας Hatay, στα σύνορα με τη Συρία.

Άλλα τέσσερα μαχητικά στελέχη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε τουρκική αεροπορική επιδρομή στις 18 Σεπτεμβρίου, στο όρος Σούκι στο βόρειο Ιράκ.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης από τουρκική στρατιωτική πηγή, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ, στην ανατολική περιοχή της Τουρκίας Mardin. «Σημειώθηκε εμπλοκή με το ΡΚΚ, επίσης στις περιοχές Mardin’s Nusaybin και Ömerli», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, 46 αντάρτες του ΡΚΚ «εξουδετερώθηκαν» την περασμένη εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης