Τουλάχιστον 17 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε σφοδρές μάχες με σουνίτες τζιχαντιστές νότια της Βαγδάτης. Αξιωματικός του ιρακινού στρατού ανέφερε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι από τις συγκρούσεις με τους αντάρτες ποτ σημειώθηκαν στο Τζουφρ αλ Σαχρ και διήρκησαν δύο ώρες, τραυματίστηκαν άλλοι τρεις στρατιώτες. Από την πλευρά του, ένας αξιωματικός του ιατρικού σώματος του ιρακινού στρατού επιβεβαίωσε τον απολογισμό των νεκρών και των τραυματιών.

Οι δυο πηγές έκαναν λόγο για 23 νεκρούς τζιχαντιστές οι οποίοι ανήκαν στην εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Τζουρφ αλ Σαχρ είναι ένα μικρό χωριό της επαρχίας της Βαβυλώνας, παρόχθιο στον Ευφράτη, πάνω σε έναν δρόμο που συνδέει προπύργια των ανταρτών στο δυτικό Ιράκ με ιερές πόλεις των σιιτών, νότια της πρωτεύουσας του Ιράκ.

Το συγκεκριμένο χωριό, οι κάτοικοι του οποίου είναι κατά πλειονότητα σουνίτες, αποτελεί το τελευταίο διάστημα πεδίο καθημερινών σχεδόν μαχών ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση και αντάρτες.

Ο στρατός και σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονται στο πλευρό τους παίρνουν θέσεις μέσα στο χωριό κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά αποσύρονται τη νύχτα, και αυτό επιτρέπει στους αντάρτες να τοποθετούν βόμβες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενδεχόμενη κατάκτηση του χωριού απειλεί να στερήσει από τις κυβερνητικές δυνάμεις τον έλεγχο της μιας από τις μόλις δύο οδικές συνδέσεις της Βαγδάτης με τα προπύργια των σιιτών στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως η Κερμπάλα και η Νατζάφ.

Συνολικά τον Ιούλιο, οι νεκροί στη χώρα ήταν περισσότεροι από 1.600, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, ενώ τον Ιούνιο οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 2.000 (επρόκειτο για τον πιο αιματηρό μήνα μετά το 2007). Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, έδωσε μάλιστα έναν ακόμη πιο βαρύ απολογισμό για τον Ιούλιο, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 1.737 νεκρούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης