Καθώς η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης συνεχίζεται , ο Γενικός Γραμματέας των ιρακινών ταξιαρχιών «alNoujabaa», Akram αλ-Kaabi χαρακτήρισε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «αιχμή του δόρατος του κακού» που μπλοκάρει την απελευθέρωση της Μοσούλης.

«Ο ρόλος των ΗΠΑ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι πολύ περίεργος και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θέλουν να εξαλείψουν την Daech και τα συμφέροντά τους», ανέφερε στο ιρανικό δορυφορικό κανάλι Alalam.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Al-Alam, ανεφέρθη επίσης ότι «οι Αμερικανοί δεν θέλουν να εξαλείψουν την Daech και αναγκάζουν την Hach alchaabi να τροποποιήσουν μία στροφή στην πορεία τους προς την μάχη στο κέντρο της Μοσούλης. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «οι μάχες στη Συρία και το Ιράκ κατήντησε ένα δράμα και ελπίζω τουλάχιστον η ιρακινή κυβέρνηση να είναι σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Συρίας στη Δαμασκό».

Και συνέχισε: «Τα μεγάλα γεγονότα και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή είναι συνωμοσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ», υπενθυμίζοντας ότι «οι Αμερικανοί έχουν αφήσει τους ιρακινούς να ταπεινώνονται από τους τζιχαντιστές».

Ο Kaabi δήλωσε επίσης ότι «δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται εδώ. Θα σας πω εγώ. Εμείς στην ουσία αντιστεκόμαστε απέναντι στο αμερικανικό σχέδιο που ήθελε την Daech να ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της αμερικανικής κατοχής στη χώρα», προσθέτοντας ότι «η αντίσταση ματαίωσε το σιωνιστικό-αμερικανικό σχέδιο στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε επίσης: «οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να παρουσιάσουν την Hachd alChaabi ως σιιτική θρησκευτική δύναμη του χρυσού, στην οποία περιλαμβάνονται Σουνίτες και Σιίτες και άλλες μειονότητες». Επιπροσθέτως τόνισε ότι «οι αδελφοί της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της Χεζμπολάχ συνεργάστηκαν μαζί μας προσφέροντας συμβουλές και μοιράζονται τις εμπειρίες τους, μαζί μας».

Η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία εξόντωσε 20 διοικητές της Daech

Συνεχίζοντας την εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης, η ιρακινή αεροπορία σκότωσε 20 στελέχη της τρομοκρατικής ομάδος Daech, κοντά στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Με βάση την ενημέρωση που παρέχεται από το γενικό γραφείο πληροφοριών του στρατού, το ιρακινό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν χτύπηματα σε στοχευμένες θέσεις, σε μέρος όπου γίνονταν συναντήσεις ηγετών της τρομοκρατικής ομάδος Daech στα δυτικά της Μοσούλη, 400 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Βαγδάτης.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι 20 διοικητές και 50 άλλοι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές από τους ιρακινούς. Οι τρομοκράτες φέρεται να σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον της στρατηγικής πόλης Ταλ Αφάρ.

Ο Yahya Rasoul, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου του ιρακινού στρατού, ανακοίνωσε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, έχουν καταφέρει να απελευθερώσουν το ήμισυ των περιφερειών στην πεδιάδα της αρχαίας Νινευή («πρωτεύουσα» της οποίας θεωρείται η Μοσούλη).

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο τουλάχιστον 46 περιοχών και 54 που απαρτίζουν τις ανατολικές παρυφές της Μοσούλης».

Ο χάρτης δείχνει την τρέχουσα στρατιωτική θέση στην ιρακινή πόλη Μοσούλη, των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, που μάχονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής ομάδος ISIS.

Ο ανώτερος ιρακινός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην «ολοκληρωτική πια περικύκλωση της πόλης της Μοσούλης», σημειώνοντας ότι «ο στρατός κινείται πλέον πιο επιφυλακτικά λόγω της παρουσίας των αμάχων, τους οποίους “θέλουμε να προστατεύσουμε από τα ενδότερα της πόλης, προτού ξεκινήσει η τελική φάση των αεροπορικών επιδρομών” των Δυνάμεων της Δύσης, υπό την ηγεσία πάντα, του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Σε μια άλλη ιρακινή αποστολή των Ειδικών Δυνάμεων, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία ανέφερε ότι «οι συνελήφθη ένα σημαίνων μέλος της Daech, ο Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος δραστηριοποιείτο στον τομέα δράσης των αλ-τον Σοράς, νότια της Μοσούλης».

Εις επίμετρον μια πτέρυγα των μονάδων λαϊκής κινητοποίησης (Hachd al-Τσάαμπι), ανακοίνωσε με τη σειρά της, ότι σκότωσε «εννέα τζιχαντιστές και κατέστρεψε τέσσερα από τα φορτηγά-βόμβες τους καθώς και μία μπουλντόζα της Daech –καταστράφηκε ολοσχερώς από βλήματα- που περιείχε εκρηκτικά, σε χωριό της Σαρία, δυτικά της Ταλ Αφάρ».

*Ευρωπαίοι ερευνητές επιθεώρησαν έξι εργοστάσια στη Μοσούλη που ανήκουν σε μίνι-στρατιωτικό σύμπλεγμα που χτίστηκε από τους τζιχαντιστές.Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, συνοδευόμενη από το 9ο θωρακισμένο τμήμα του ιρακινού στρατού, εισήλθε σε έξι αποθήκες κατασκευής όπλων του ισλαμικού Χαλιφάτου, στο Gogali, στο ανατολικό τμήμα της πόλης και την Qaraqosh, μια χριστιανική πόλη περίπου τριάντα χιλιόμετρα από το στρατηγείο της Τζιχάντ.

«Μείναμε έκπληκτοι από την τυποποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο των όπλων που παράγονται από την Daech και τα οποία είναι αντάξια ενός πραγματικού στρατού», δήλωσε ένας από τους επιθεωρητές της έρευνας…

*Μια κινητή ομάδα των MSF έφυγε το πρωί από το Ερμπίλ προκειμένου να βοηθήσει την κατάσταση στο στρατόπεδο της «Khazir 2», όπου έχουν καταφύγει πάνω από 8.000 εκτοπισμένοι (περιοχή που ελέγχεται από την οργάνωση ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ)) με τις μάχες όμως μεταξύ του ΕΙ και των ιρακινών δυνάμεων να μαίνονται.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης