Η Αφρικανική Ένωση κατάφερε για πρώτη φορά να έχει στο ίδιο τραπέζι το Σουδάν και αντάρτες που μάχονται των κυβερνητικών στρατευμάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, με στόχο να σταματήσουν οι συγκρούσεις που μέχρι στιγμής έχουν επηρεάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ του σουδανικού στρατού και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Βόρειου Σουδάν – ή SPLM-North – στις περιοχές του Νότιου Κορντοφάν και του Μπλε Νείλου, μετά την αποχώρηση του Βόρειου Σουδάν από το Χαρτούμ το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 900.000 άνθρωποι έχουν πληγεί ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Σουδάν είχε παλαιότερα αρνηθεί να συναντηθεί με το SPLM-North ενώ είχε κατηγορήσει το Νότιο Σουδάν για υποστήριξη των ανταρτών. Η Τζούμπα είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

Το Χαρτούμ διαφοροποίησε τη θέση του αφότου οι δεσμοί με το Νότιο Σουδάν βελτιώθηκαν αρκετά τον περασμένο μήνα όταν υπεγράφη συμφωνία για την αποκατάσταση της διασυνοριακής ροής του πετρελαίου, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για τα δύο κράτη. Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν, επίσης, να ανοίξουν 10 σημεία διέλευσης των συνόρων.

Την Τετάρτη, η ομάδα της Αφρικανικής Ένωσης, υπό την ηγεσία του μεσολαβητή Τάμπο Μπέκι – πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής – συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Σουδάν, Ιμπαρχίμ Γκαντούρ και τον ηγέτη του SPLM-North, Γιασίρ Αρμάν, στην Αντίς Αμπέμπα, κατά την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως δήλωσαν διπλωμάτες που ήταν παρόντες στις διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκαντούρ και ο Αρμάν αναμένεται να πραγματοποιήσουν σύντομα εκ νέου συνάντηση. Διπλωματικές πηγές εικάζουν ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος, καθώς και οι δύο πλευρές διέπονται από αισθήματα δυσπιστίας, ακόμα και εχθρότητας. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν συνομιλίες, θεωρείται επιτυχία. Τα Ηνωμένα Έθνη ευελπιστούν να τους επιτραπεί η αποστολή ομάδων βοήθειας μέσω του Σουδάν, στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από αντάρτες και στα δύο κράτη.


Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης