Η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι θέτει από το Σάββατο σε κίνηση τον μηχανισμό κατάργησης της περιφερειακής αυτονομίας, την οποία απολαμβάνει η Καταλονία στο πλαίσιο του ισπανικού κράτους και κινείται προς την απευθείας ανάληψη της διακυβέρνησης της περιοχής, θεωρώντας ότι ο αυτονομιστής πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν δεν αποκατέστησε την νομιμότητα στην περιοχή του, επιδεινώνοντας μία κρίση που απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι το Σάββατο συγκαλείται υπουργικό συμβούλιο με θέμα την εκκίνηση εφαρμογής του άρθρου 155 του συντάγματος του Βασιλείου της Ισπανίας, με βάση το οποίο η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνηση μιας επαρχίας, καταργώντας τα τοπικά όργανα εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν είχε προειδοποιήσει νωρίτερα, ότι το περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει υπέρ οριστικής απόσχισης εάν η Ισπανία «συνεχίσει την καταστολή».

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρει σχετικά στην αμφίσημη επιστολή που έστειλε στον Μαριάνο Ραχόι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε διορία μέχρι τις 10.00 τοπική ώρα την Πέμπτη για να απαντήσει εάν υποχωρεί στην πορεία προς την ανεξαρτησία. Στην επιστολή του ο Καταλανός ηγέτης αφήνει στην ισπανική κυβέρνηση την επιλογή είτε να λάβει υπ΄όψιν της το γεγονός ότι αυτήν την φορά μιλάει λίγο πιο ανοικτά, παραδεχόμενος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας και να θεωρήσει ότι αυτό αφήνει ένα περιθώριο κατευνασμού, είτε απλώς να διατηρήσει την απειλή της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος.

«Η ισπανική κυβέρνηση, διαπιστώνοντας την “άρνηση” του κ. Πουτζντεμόν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, θα συνεχίσει με τις διαδικασίες, οι οποίες περιγράφονται στο Άρθρο 155 του Συντάγματος, για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα σε ό,τι αφορά την αυτοκυβέρνηση της Καταλονίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Αν και ο τόνος παραπέμπει στη σύγκρουση, η ανακοίνωση αφήνει ωστόσο περιθώριο δύο ημερών για διαβουλεύσεις.

Το άρθρο 155 του συντάγματος του 1978, με το οποίο αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα μετά από δεκαετίες φασιστικής δικτατορίας υπό τον στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή το 1975, επιτρέπει στη Μαδρίτη να επιβάλλει, εάν το κρίνει σκόπιμο, απευθείας εξουσία, καταργώντας προσωρινά τις περιφερειακές αρχές επαρχιών της Ισπανίας.

Για περίπου 40 χρόνια, ωστόσο, ουδέποτε υπήρξε εφαρμογή της συγκεκριμένης συνταγματικής πρόνοιας.

Η τοπική κυβέρνηση και το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας προκήρυξαν και διεξήγαγαν δημοψήφισμα για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία την 1η Οκτωβρίου, ψηφοφορία η οποία εμποδίστηκε από τις ισπανικές αρχές ασφαλείας και ακυρώθηκε ως αντισυνταγματική από το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Νωρίτερα, η καταλανική εφημερίδα Vanguardia επεσήμαινε την «ιστορική ευθύνη» του Κάρλες Πουτζντεμόν, παρακινώντας τον να επιλέξει την οδό που του πρότεινε η κυβέρνηση από χθες: προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών για μία εκκίνηση εκ του μηδενός. «Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια στη συλλογική αυτοκτονία, κυρίως εάν αυτόν αποτελεί απόφαση ενός, ενώ όλοι υποφέρουν», γράφει η εφημερίδα της Καταλονίας.

Στην περιοχή αυτή που έχει τη δική της γλώσσα και κουλτούρα και είναι υπερήφανη για την αυτονομία και την αυτάρκειά της, μία άρση των προνομίων από τη Μαδρίτη μπορεί να προκαλέσει «εμφύλια σύγκρουση», προειδοποιεί η Vanguardia.

Τοπικές εκλογές;

Μία λύση για την άρση του αδιεξόδου θα ήταν, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, η προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών.

«Εάν ο Κάρλες Πουτζντεμόν προκηρύξει εκλογές και αναλόγως με τη διαδικασία, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επιστροφή στη νομιμότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ισπανική κυβερνητική πηγή.

Αλλά σήμερα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με τον Καταλανό βουλευτή Ζοάν Τάρντα, του κόμματος ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας).

Ο Πουτζντεμόν υπό πίεση

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του διαλόγου ανάμεσα στη Βαρκελόνη και τη Μαδρίτη που ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μεγάλο μέρος των Καταλανών, μέχρι και η FC Barcelona, φαίνεται δύσκολη. Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αυτονομιστές είναι παράνομοι και αρνείται να συζητήσει όσο δεν υποχωρούν.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με εκείνους που παραβιάζουν το Σύνταγμα», επαναλάμβανε ο Μαριάνο Ραχόι χθες ενώπιον του βουλευτών.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος εξελέγη το 2016 υποσχόμενος την ανεξαρτησία τελεί υπό πίεση από όλες τις πλευρές. Οι σύμμαχοί του τον παρακινούν να μην υποχωρήσει.

Η σύλληψη και φυλάκιση δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για «στάση» έχει εξάψει τα πνεύματα. Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους το βράδυ της Τρίτης για να υποστηρίξουν τους δύο «πολιτικούς κρατούμενους», ενώ το CUP της άκρας αριστεράς, που είναι και αναγκαίος εταίρος του Πουτζεντεμόν, τον καλεί να κηρύξει τώρα την ανεξαρτησία.

Ήδη το CUP έχει καλέσει σε διαδηλώσεις για απόψε και για την Κυριακή με σύνθημα «Ας σταματήσουμε την καταστολή, ας βγούμε στους δρόμους χωρίς φόβο. Ας ιδρύσουμε τώρα τη Δημοκρατία».

Από την άλλη πλευρά οι οικονομικοί κύκλοι ασκούν ακραία πίεση στον Πουτζντεμόν για να υποχωρήσει. Περισσότερες από 800 επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και δύο μεγάλες καταλανικές τράπεζες, μετέφεραν εκτός Καταλονίας τις έδρες τους. Όμως πάνω από όλα, η Μαδρίτη κρατά το πορτοφόλι: η καταλανική κυβέρνηση, η χρηματοδότηση της οποίας εξαρτάται από την Μαδρίτη, μπορεί να βρεθεί με άδεια ταμεία στο τέλος του Οκτωβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης