Το ενδεχόμενο σοβαρών πειθαρχικών σφαλμάτων και παραπτωμάτων στελεχών του κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, εξετάζει με πέντε εσωτερικές έρευνες ο Ισραηλινός στρατός.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν κατά τη διάρκεια του πολέμου πολλές περιπτώσεις χρήσης αδικαιολόγητης ή δυσανάλογης βίας από τον ισραηλινό στρατό εναντίον Παλαιστινίων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισραηλινή στρατιωτική δικαιοσύνη άρχισε να διεξάγει έρευνες για πέντε από αυτές τις υποθέσεις, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη, ένας αξιωματικός της ισραηλινής εισαγγελίας στρατοδικών.

Οι έρευνες αυτές αφορούν στον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ στις 24 Ιουλίου που χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο για τους κατοίκους της Γάζας (επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους) όπως και στον βομβαρδισμό παραλίας στη βόρεια Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε παιδιών.

Οι τρεις άλλες έρευνες του ισραηλινού στρατού αφορούν στον θάνατο μιας γυναίκας μπροστά από το σπίτι της, την ώρα που διαπραγματευόταν με τον ισραηλινό στρατό την αποχώρηση από το σπίτι της, την κακοποίηση ενός κρατουμένου και τις κλοπές που διέπραξε ένας στρατιώτης από ένα σπίτι Παλαιστινίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός δεσμεύεται να ερευνήσει «κάθε αξιόπιστη καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά» διαβεβαίωσε ο στρατιωτικός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης