Απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στο πλαίσιο ερευνών για τις κατηγορίες ότι πωλούσε όπλα σε ένοπλες οργανώσεις οι οποίες δρουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο στρατηγός Gabriel Amisi πλήρωσε το… μάρμαρο από τα αποτελέσματα έκθεσης του Ο.Η.Ε. σύμφωνα με τα οποία είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο εμπορίας όπλων, το οποίο προμήθευε με πολεμικό υλικό ενόπλους και λαθροθήρες. Ειδικότερα, κατηγορείται ότι πωλούσε αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες σε τουλάχιστον τρεις οργανώσεις, οι οποίες ευθύνονται για τον θάνατο περίπου 260 ανθρώπων στην επαρχία του Βόρειου Κίβου τον τελευταίο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντικατάστασή του πραγματοποιείται λίγο μετά την κατάληψη της πόλης Γκομά από μαχητές της οργάνωσης «M23», είδηση που προκάλεσε εκνευρισμό στη διεθνή κοινότητα.

Το κλίμα στην αφρικανική χώρα είναι τεταμένο εν μέσω των πρόσφατων αποκαλύψεων ότι οι κυβερνήσεις της Ρουάντα και της Ουγκάντα εξοπλίζουν τα μέλη της «M23», κατηγορίες που τόσο η Καμπάλα όσο και το Κιγκάλι έχουν απορρίψει. Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος της οργάνωσης απάντησε αρνητικά στο κάλεσμα των τοπικών Αρχών για αποχώρηση των δυνάμεων από τη συγκεκριμένη πόλη. Η «Μ23» ξεκίνησε τις επιδρομές της τον περασμένο Απρίλιο και εκτιμάται πως μέχρι στιγμής 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Η οργάνωση συγκροτήθηκε ύστερα από ανταρσία στον κυβερνητικό στρατό καθώς στελέχη του υποστηρίζουν πως δεν έλαβαν αξιώματα που τους είχαν υποσχεθεί στις συνομιλίες για την ειρηνευτική συμφωνία του 2009.

Περίπου 5 εκατ. άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου από το 1997 έως το 2003, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. να φοβάται πως η δράση της «M23» ενδεχομένως να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην πολύπαθη αφρικανική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Διοικητής στρατού του Κονγκό προμηθεύει με όπλα εγκληματικές ομάδες, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012, 03:26
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε την κατάληψη πόλης στο Κονγκό από ενόπλους, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012, 03:30
ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος πολέμαρχου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012, 02:11

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης