Οι πρώτες εκατοντάδες των ακτιβιστών υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας άρχισαν από νωρίς το απόγευμα να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης, εν αναμονή της συνεδρίασης της ολομέλειας του καταλανικού κοινοβουλίου, το οποίο σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου θα κηρύξει με κάποιον τρόπο τη δρομολόγηση της ανεξαρτησίας της ισπανικής αυτής περιφέρειας.

Τα πράγματα δεν είναι απλά. Σημαντικές εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς έχουν ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψουν τη Βαρκελώνη και να μεταφέρουν τις έδρες τους εκτός Καταλονίας. Μεταξύ αυτών οι τράπεζες Caixa kai Sabatell, η επιχείρηση Gas Natural, η κατασκευαστική Albertis και η γνωστή φίρμα real estate Colonial Ibex-35. Πρόκειται για εταιρείες που συμμετέχουν στο χρηματιστήριο της Βαρκελώνης και ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης την αποχώρησή τους από την Καταλονία, για να αποκλείσουν τον κίνδυνο κατάρρευσης των μετοχών τους και άρα του οικονομικού τους προφίλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πράγματα δεν είναι απλά. Σημαντικές εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς έχουν ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψουν τη Βαρκελώνη και να μεταφέρουν τις έδρες τους εκτός Καταλονίας.Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από τη στιγμή που ο όμιλος Cellnex μπορεί να αποφασίσει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Αντιθέτως η φαρμακευτική εταιρεία Grifols θα διατηρήσει την έδρα της στην Καταλονία, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Vanguardia. Θα είναι η μοναδική από τις 7 μεγάλες καταλανικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον δείκτη Ibex-35 που θα παραμείνει στη Βαρκελώνη.

Η δήμαρχος Βαρκελώνης Ada Colau ανακοίνωσε σήμερα πως τάσσεται κατά μιας μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία,  επισημαίνοντας πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Το σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας ζήτησε επίσημα από τον ηγέτη του αντίστοιχου σοσιαλιστικού κόμματος της Καταλονίας να «σταματήσει τα πάντα». Ο σοσιαλιστής ηγέτης Pedro Sanchez προχώρησε ένα ακόμη βήμα ανακοινώνοντας πως θα στηρίξει ενδεχόμενη απάντηση του ισπανικού κράτους με την οποία θα ακύρωνε την περιφερειακή αυτονομία της Καταλονίας, σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας.

Δυο ώρες πριν τη συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προέβη σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση υποστηρίζοντας ότι είναι σίγουρος πως θα υπάρξει ειρηνική λύση στο καταλανικό πρόβλημα, αφήνοντας πολλά περιθώρια ερμηνειών. Δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει και μια βίαιη εξέλιξη στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης; Είναι προφανές ότι η ΕΕ βρίσκεται σε πραγματική πολιτική αμηχανία και παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να γνωρίζει καν μέχρι πού αυτές μπορούν να φτάσουν. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ΕΕ όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ανεξαρτησία αλά Brexit

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ώρα περίπου πριν τη συνεδρίαση της καταλανικής βουλής, το Πρακτορείο Bloomberg αναφερόμενο σε δύο πηγές που βρίσκονται στη Μαδρίτη και γνωρίζουν άριστα τις προετοιμασίες της ισπανικής κυβέρνησης, δημοσίευσε την πληροφορία πως η ισπανική αστυνομίαέχει λάβει εντολές να συλλάβει τον πρόεδρο της Καταλονίας, μόλις αυτός ανακοινώσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Όμως πηγές που πρόσκεινται στην πολιτική ηγεσία της Καταλονίας, ανέφεραν αργά το απόγευμα πως ο Πουτζντεμόν είναι προσανατολισμένος να ανακοινώσει μια ανεξαρτησία με οδικό χάρτη, η οποία θα υλοποιηθεί σε φάσεις και κατόπιν συνεννοήσεων, τοσο με τη Μαδρίτη όσο και με τις Βρυξέλλες.Όμως πηγές που πρόσκεινται στην πολιτική ηγεσία της Καταλονίας, ανέφεραν αργά το απόγευμα πως ο Πουτζντεμόν είναι προσανατολισμένος να ανακοινώσει μια ανεξαρτησία με οδικό χάρτη, η οποία θα υλοποιηθεί σε φάσεις και κατόπιν συνεννοήσεων, τόσο με τη Μαδρίτη όσο και με τις Βρυξέλλες. Θα είναι δηλαδή μια διαδικασία εξελισσόμενη όπως ακριβώς και το Brexit αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση, με στόχο η Καταλονία να παραμείνει στην ΕΕ. Αυτή η λεπτομέρεια προσκρούει ωστόσο στις διαθέσεις τη γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να επικυρώσει, δίνοντας πράσινο φως σε μια δυναμική, που αργότερα μπορεί να πυροδοτήσει και άλλες αποσχιστικές τάσεις σε ευρωπαϊκά κράτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το πνεύμα, επανέλαβε την έκκλησή της για διάλογο στην Ισπανία, ώστε να τερματιστεί η κρίση. 

«Έχουμε ζητήσει από όλους τους ενδιαφερόμενους να τερματίσουν το συντομότερο δυνατό την αντιπαράθεση αυτή και να ξεκινήσουν τον διάλογο» δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, απαντώντας στο ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει η Κομισιόν μια ενδεχόμενη κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης