Τα γκράφιτι για κάποιους είναι τέχνη, ενώ για άλλους απλώς… μουτζούρες. Από τα ’70s, τα βαγόνια τρένων γίνονται ένα είδος μετακινούμενου καμβά για τους καλλιτέχνες γκράφιτι, ενώ η τεχνολογία αντι-γκράφιτι έχει μείνει μάλλον πίσω, με τα τρένα να βάφονται με ειδικές μπογιές που δυσκολεύουν το σχέδιο ή να πλένονται με εξαιρετικά δυνατά χημικά.

Τώρα οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι πάνε την τεχνολογία κατά των γκράφιτι σε άλλο επίπεδο, αφού, σύμφωνα με το ΒΒC, δοκιμάζουν τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να συγκεντρώσουν στοιχεία για αυτούς που ζωγραφίζουν στους συρμούς. Η Deutsche Bahn, η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων, δοκιμάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένες θερμικές κάμερες, στην παρακολούθηση των αμαξοστασίων, ελπίζοντας ότι θα συλλέξει πληροφορίες για τα άτομα που ζωγραφίζουν στα τρένα. Ίσως και για να τα συλλάβει επ’ αυτοφώρω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γκράφιτι κοστίζουν στην εταιρεία περίπου 800,000 ευρώ κάθε χρόνο, κάθε drone θα στοιχίσει περίπου 60,000, άρα ίσως να υπάρξει κάποια εξοικονόμηση χρημάτων. Στη Γερμανία, όπως και στις ΗΠΑ, δεν είναι παράνομες οι χαμηλές πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Γερμανία, όμως, είναι μια χώρα όπου η προστασία της προσωπικής ζωής των πολιτών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, κάτι που ίσως κάνει τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ακανθώδη.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης