Αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων μουσουλμάνων αυτονομιστών πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στο νότιο τμήμα των Φιλιππινών, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Περίπου 100 ένοπλοι από το «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο» (ΜΝLF) επιτέθηκαν πριν από μία εβδομάδα σε συνοικίες της πόλης Ζαμποάνγκα (νησί Μιντανάο), κρατώντας ομήρους εκατοντάδες ανθρώπους στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα ορμητήριο για νέες επιδρομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως υπήρξε για αρκετή ώρα σφοδρή ανταλλαγή πυρών, με τεθωρακισμένα του κυβερνητικού στρατού να κάνουν την εμφάνισή τους στα περίχωρα της πόλης. Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής 61 άνθρωποι (εκ των οποίων έξι στρατιώτες, ένας αστυνομικός και τέσσερις πολίτες) έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 150 έχουν τραυματιστεί. Την ίδια στιγμή πάνω από 60.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εικόνες από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού να προχωρούν με προσοχή ανάμεσα σε σοκάκια της πόλης, έχοντας την υποστήριξη τεθωρακισμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές έχουν προβεί στη σύλληψη 48 ενόπλων, ενώ εννέα έχουν μεταφερθεί με τραύματα στο νοσοκομείο. Το κύμα βίας οδήγησε στο κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων σε διάφορες συνοικίες της πόλης.

Στον αέρα οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Το εν λόγω περιστατικό εντείνει την ανησυχία κυβερνητικών στελεχών για πολιτική αστάθεια στη συγκεκριμένη περιοχή, σε μια ιδιαίτερα ιστορική συγκυρία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ειρηνευτικές συνομιλίες έπειτα από δεκαετίες αιματοχυσίας στο νότιο τμήμα της χώρας.

Απώτερος στόχος των κυβερνητικών επαφών με αυτονομιστικές οργανώσεις αποτελεί η ανακήρυξη μιας αυτόνομης περιοχής, όπου οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους είναι μουσουλμάνοι. Ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας, Benigno Aquino III, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στην περιοχή.

«Πρόκειται για μια επιχείρηση που απαιτεί “λεπτούς” και προσεκτικούς χειρισμούς. Προσπαθούμε να απομονώσουμε τους επαναστάτες. Πλέον, έχουν υπό τον έλεγχό τους μόλις το 1/3 από τις περιοχές που είχαν καταλάβει την προηγούμενη εβδομάδα» εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντισυνταγματάρχης Ramon Zagala.

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το τέλος πλησιάζει και ότι αυτοί προσπαθούν να διαφύγουν. Ορισμένοι προσποιούνται τους πολίτες. Είναι, συνεπώς, πολύ σημαντικό οι αρχηγοί των χωριών να βοηθήσουν να καθοριστούν αυτοί που δεν ανήκουν στην κοινότητά τους» πρόσθεσε.

Το MNLF είχε υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση το 1996 στη Μανίλα, ωστόσο αρκετά στελέχη του ευθύνονται για επιδρομές κατά στρατιωτικών στόχων τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης:
Απελευθερώσεις ομήρων στις Φιλιππίνες, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013, 04:49

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης