Έντονα επικριτική προς την Τουρκία είναι και φέτος η έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας λόγο για παράνομες συλλήψεις και φυλακίσεις, για βασανισμούς δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών.

Για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία γίνεται αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά προβλήματα στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Τουρκία, κατά το 2013, σημειώνεται και η παρεμβολή της κυβέρνησης στην ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη χρήση βίας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων στο πάρκο Γκεζί και στις συλλήψεις μεγάλου αριθμού πολιτών και δημοσιογράφων.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν ασαφείς και γενικοί νόμοι που δημιουργούν κλίμα αδιαφάνειας και αδικίας στον τομέα της Δικαιοσύνης, καθώς και ελλιπής προστασία ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες και τα παιδιά.

Τέλος, αναφέρονται κατηγορίες για δολοφονίες από μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και ότι υπάρχουν ελάχιστες συλλήψεις και καταδίκες μελών των Σωμάτων Ασφαλείας για διαφθορά ή κακομεταχείριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Δηλώσεις Τζον Κέρι

Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι «μαζί με πολλές άλλες χώρες, οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν την δέσμευσή τους για έναν κόσμο όπου ο κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα, χωρίς να υπόκειται σε διώξεις».

Ο Κέρι σημείωσε επίσης ότι «το ιστορικό των ΗΠΑ, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι τέλειο», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Αναφερόμενος σε χώρες με έντονες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεχώρισε τη Συρία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Αίγυπτο για τη χρήση περιοριστικών νόμων, όπως είπε, με σκοπό την καταστολή της αντιπολίτευσης, μειονοτήτων και δημοσιογράφων.

Στην έκθεση του State Department για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, σε γενικές γραμμές, αναφέρεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί παρεμβάσεις κυβερνήσεων στις κοινωνίες πολιτών και στις ελευθερίες συνάθροισης και συνεταιρισμού, υπάρχουν αυξανόμενοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, παρατηρείται σε πολλές χώρες έλλειψη λογοδοσίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και έλλειψη αποτελεσματικής προστασίας εργατικών δικαιωμάτων.

Επίσης, σημειώνεται ότι παρατηρείται συνέχιση της περιθωριοποίησης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα θρησκευτικών, εθνικών, των γυναικών και των παιδιών, των ομοφυλοφίλων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης