Την ήττα του παραδέχτηκε και επίσημα το Σάββατο ο υποψήφιος για την προεδρία στην Κένυα, Raila Odinga, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της αφρικανικής χώρας απέρριψε το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού για επανεξέταση του εκλογικού αποτέλεσματος, σύμφωνα με το οποίο νικητής της εκλογικής διαδικασίας ήταν ο Uhuru Kenyatta. Την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ήταν ομόφωνη, ανακοίνωσε ο αρχιδικαστής, Willy Mutunga, υπογραμμίζοντας πως οι εκλογές ήταν δίκαιες και ελεύθερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ανακοίνωσή του ο Raila Odinga τόνισε ότι σέβεται πλήρως την ετυμηγορία του δικαστηρίου και ευχήθηκε καλή τύχη στον νέο πρόεδρο της χώρας.

Ωστόσο, φαίνεται πως ορισμένοι υποστηρικτές του είχαν διαφορετική γνώμη, καθώς ήρθαν στα χέρια με αστυνομικούς στην πόλη Κισούμου (δυτικό τμήμα της Κένυας). Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν, την ίδια στιγμή που εξαγριωμένο πλήθος έκανε την εμφάνισή του στην παραγκούπολη Κιμπέρα στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, ζητώντας ακύρωση της απόφασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Uhuru Kenyatta συγκέντρωσε το 50,07% των ψήφων έναντι του 43,28%, αποφεύγοντας τον δεύτερο γύρο για μόλις 8.100 ψήφους. Την ώρα που έγινε γνωστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας να περιπολούν στην πρωτεύουσα, Ναϊρόμπι, συνοδεία ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

Στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία του 2007 περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε υποστηρικτές αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Οι φετινές προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στις 4 Μαρτίου και ήταν οι πρώτες μετά τα ταραγμένα γεγονότα εκείνης της χρονιάς. Εκτιμάται πως η ορκωμοσία του προέδρου, Uhuru Kenyatta και του αντιπροέδρου, William Ruto, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου. Ωστόσο, και οι δυο τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και θα εμφανιστούν μέσα στους επόμενους μήνες ενώπιον των Δικαστών στην Ολλανδία, καθώς σε βάρος τους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα αιματηρά γεγονότα που ακολούθησαν τις εκλογές του 2007.

Ξέφρενα πανηγύρια στην πρωτεύουσα

Στο άκουσμα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου χιλιάδες υποστηρικτές του Uhuru Kenyatta ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, τραγουδώντας και φυσώντας βουβουζέλες. Με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο νέος πρόεδρος της αφρικανικής χώρας κάλεσε τον λαό να παραμείνει ενωμένος.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους Κενυάτες ότι η κυβέρνησή μου θα εργαστεί από κοινού και θα υπηρετεί τον λαό χωρίς καμία διάκριση. Πάνω απ’ όλα, αφήστε μας να συνεχίσουμε τις προσευχές για ειρήνη στη χώρα», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Raila Odinga για τη στάση που τήρησε μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης.

Βασικά στοιχεία για τον νέο πρόεδρο της Κένυας:

  • Γιος του πρώτου προέδρου και ιδρυτή της Κένυας, Mzee Jomo Kenyatta
  • Παντρεμμένος και πατέρας τριών παιδιών
  • 51 ετών και ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην αφρικανική χώρα, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes
  • Πρώτη εμφάνιση στην πολιτική σκηνή τη δεκαετία του ’90, όταν και επιλέχθηκε να είναι διάδοχος του τότε προέδρου Daniel Arap Moi
  • Ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2002 από τον συνασπισμό του Mwai Kibaki
  • Στηρίζει τον Kibaki στην επανεκλογή του το 2007 και κατηγορείται ότι δημιούργησε κλίμα τρομοκρατίας στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και των πρώτων μηνών μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων
  • Εκτελεί χρέη πρωθυπουργού και αναπληρωτή πρωθυπουργού στην κυβέρνηση συνεργασίας που προέκυψε μετά την κλιμάκωση της βίας
  • Είναι ο δεύτερος εν ενεργεία πρόεδρος μετά τον Omar al-Bashir (Σουδάν) που διώκεται από το ΔΠΔ

Παρόλο που μέχρι την τελική ετυμηγορία υποστήριζε ότι η χώρα θα πρέπει να προσφύγει εκ νέου στις κάλπες, ο πρώην πρωθυπουργός της αφρικανικής χώρας έκανε στροφή 180ο μοιρών αναγνωρίζοντας την ήττα του και καλώντας τους οπαδούς του να αποδεχτούν τα τελικά αποτελέσματα.

«Αναγνωρίζω το αποτέλεσμα»

Στη διάρκεια επίσημης συνέντευξης Τύπου ο Raila Odinga ξεκαθάρισε πως δεν μετανιώνει για την απόφασή του να τραβήξει στα άκρα την υπόθεση για την επανάληψη των προεδρικών εκλογών -λόγω των πολλών τεχνικών προβλημάτων- ωστόσο είπε πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σεβαστή.

«Παρ’ όλο που δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές, δεν μετανιώνουμε που αμφισβητήσαμε το τελικό αποτέλεσμα. Ύψιστη αρχή μας όμως παραμένει ο σεβασμός στον Κοινοβουλευτισμό. Πρέπει να υπηρετούμε τους θεσμούς και να τηρούμε τη δέσμευσή μας για αναμόρφωση της πολιτικής σκηνής», σημείωσε.

«Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να έχει πίστη στο Σύνταγμα και να το τηρεί κατά γράμμα για το καλό και την ευημερία του λαού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του πάντως ο απερχόμενος πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Mwai Kibaki, απηύθυνε έκκληση στον λαό να παραμείνει ήρεμος και να αποδεχτεί το αποτέλεσμα, με τους διεθνείς αναλυτές πάντως να εκφράζουν την ανησυχία τους για την «επόμενη» ημέρα στην Κένυα.

Διαβάστε επίσης:
Δεν γλιτώνει το σκαμνί του ΔΠΔ ο νέος πρόεδρος της Κένυας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013, 01:58

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης