Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής, Φαουστίν Αρσάνζ Τουαντερά, αποπέμφθηκε το Σάββατο από τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ ο οποίος αναμένεται να διορίσει στη συνέχεια έναν επικεφαλής της κυβέρνησης που θα προέρχεται από την αντιπολίτευση, όπως προβλέπει η συμφωνία της Λιμπρεβίλ, σύμφωνα με επίσημο διάταγμα.

Ο νέος πρωθυπουργός, που θα προέρχεται από την αντιπολίτευση, αναμένεται να διοριστεί αργότερα σήμερα, σύμφωνα με κύκλους της αντιπολίτευσης στην Μπανγκί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μελλοντικός πρωθυπουργός μπορεί να είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο δικηγόρος Νικολά Τιανγκαγέ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Λιμπρεβίλ. Έχει αναφερθεί επίσης το όνομα ενός άλλου δικηγόρου της αντιπολίτευσης, του Ανρί Πουζέρ.

Ο διορισμός του πρωθυπουργού, τον οποίο θα ακολουθήσει ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, είναι το πρώτο πολιτικό στάδιο το οποίο προβλέπεται από τη συμφωνία εξόδου από την κρίση που υπογράφτηκε την Παρασκευήστη Λιμπρεβίλ ανάμεσα στην κυβέρνηση, στους αντάρτες Seleka και στη δημοκρατική αντιπολίτευση, έπειτα από τρεις ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης άμεση κατάπαυση του πυρός και περίοδο μετάβασης ενός έτους πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Διατηρεί στην εξουσία τον πρόεδρο Μποζιζέ, παρά τις απαιτήσεις των ανταρτών να αποχωρήσει από την εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης Κεντρική Αφρική: Ο πρόεδρος καθαίρεσε τον γιο του από υπουργό Άμυνας, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013, 22:29

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης