Βρετανικό πανεπιστήμιο ίδρυσε κέντρο μελέτης και έρευνας για την εξτρεμιστική Ακροδεξιά, με επίκεντρο την άνοδο του βίαιου αντι-ισλαμικού ρεύματος και την πιθανότητα επιθέσεων σαν εκείνης του ρατσιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, στη Νορβηγία το 2011, με θύματα 77 ανθρώπους.

Το «Κέντρο Φασιστικών, Αντι-Φασιστικών και Μετα-Φασιστικών Μελετών» στο πανεπιστήμιο Τίσαϊντ θα ιδρυθεί επισήμως αργότερα αυτόν τον μήνα, σε μια εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, στη Βρετανία. Υπό την καθοδήγηση δύο πανεπιστημιακών, του Νάιτζελ Κόπσι και του Μάθιου Φέλντμαν, το Κέντρο θα εξειδικεύεται στην ιστορία του ακροδεξιού εξτρεμισμού στη Βρετανία και στις τρέχουσες τάσεις και τους κινδύνους, σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σημαντικό στοιχείο για την άνοδο της Ακροδεξιάς σήμερα είναι το Internet, που επιτρέπει στους ακτιβιστές να οργανώνονται με ανωνυμία, χωρίς να χρειάζεται να συγκεντρώνονται σε χώρους όπου θα μπορούσαν να αναγνωριστούν» λέει ο δρ Φέλντμαν στον «Guardian» και προσθέτει ότι θέλει να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη. «Δεν προτίθεμαι να υπερτονίσω τους κινδύνους, αλλά υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτό που έκανε πάντα η Άκρα Δεξιά, αυτό που αποκαλούμε τρομοκρατία του ενός μοναχικού δράστη, τέλειο παράδειγμα του οποίου είναι ο Μπρέιβικ, και σε αυτό που βλέπουμε στο Internet ως προς την επικοινωνία μεταξύ ακροδεξιών με κοινή ιδεολογία» επισημαίνει.

Ένας ιδιαίτερος κίνδυνος, είπε ο Φέλντμαν, είναι η ραγδαία εξάπλωση των εγχειριδίων τρομοκρατίας online, που εξηγούν τεχνικές για την κατασκευή βομβών ή και χημικών όπλων, με βάση τοξικούς παράγοντες, όπως η ρικίνη. «Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί πάλι κάποιος σαν τον Μπρέιβικ. Δεν μπορείς ποτέ να βάλεις τέλος σε τέτοια πράγματα, εκτός κι αν θέλεις να ζεις σε μια δικτατορία» αναφέρει στον «Guardian» ο δρ Φέλντμαν κλείνοντας.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης