Περισσότερα από εξακόσια κιλά ελεφαντόδοντου κατέστρεψαν αξιωματούχοι της Κίνας, υπό την παρουσία εκπροσώπων μέσων μαζικής ενημέρωσης και του διπλωματικού σώματος, σε μία συμβολική κίνηση της προσπάθειας της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την εικόνα της χώρας ως παγκόσμιο κόμβο παράνομων εμπορικών συναλλαγών ελεφαντόδοντου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ελεφαντόδοντου πωλούνται στην Κίνα, όπου τα προϊόντα που κατασκευάζονται από αυτό το υλικό θεωρούνται σύμβολα κύρους και η εκτιμώμενη ζήτηση ίσως να αγγίζει το 70 τοις εκατό παγκοσμίως, σύμφωνα με την telegraph.

Το Πεκίνο έχει αναπτύξει μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, επιταχύνοντας τις διώξεις των διακινητών και κατάσχοντας ελεφαντόδοντο στους συνοριακούς σταθμούς, αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκούντως αποτελεσματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση ιδρυμάτων προστασίας ελεφάντων, περισσότεροι από 100.000 άγριοι ελέφαντες σκοτώθηκαν την περίοδο 2010-2012, με τη σφαγή να τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το «εκτός ελέγχου» παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου στην Κίνα.

Το Πεκίνο έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES), η οποία το 2013 αναγνώρισε την Κίνα ως ένα από τα οκτώ κράτη που δεν έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης