Σε περιπέτειες και περιπλοκές των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιράν δείχνει να οδηγεί η μυστηριώδης ιστορία που φέρει τον Ιρανό Saeid Mohabat, που συνελήφθη στη Λευκωσία, να αναζητά εξαρτήματα μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-4.

H υπόθεση μοιάζει να παίρνει πολύ σοβαρή τροπή, αφού τα στοιχεία ήταν τέτοια που οδήγησαν την Κύπρο στην έκδοση του συγκεκριμένου πράκτορα στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο με τη σειρά του είχε ως επακόλουθο την άμεση αντίδραση του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, από τις 8 Μαΐου, έχει ενημερωθεί επίσημα για απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν να καλέσει τον πρεσβευτή της στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις στην Τεχεράνη.

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση, μετά την εξάντληση όλων των ενδίκων μέσων που ασκήθηκαν στη Δημοκρατία από τον κ. Saeid Mohabat και αφού η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι υπήρχε υπόθεση εναντίον του για διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, έκρινε ότι δεν μπορούσε παρά να ανταποκριθεί στο αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση, με όλα τα ισχύοντα διαδικαστικά και άλλα εχέγγυα για παρόμοιες περιπτώσεις», συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», «όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2012, όταν ο Ιρανός Savafi, φίλος του Mohabat, επικοινώνησε με άτομο στις ΗΠΑ, που φέρεται να ήταν μυστικός πράκτορας των Αμερικανών, στην προσπάθειά του να αγοράσει εξαρτήματα των F-4, που έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα της πτήσης. Οι Ιρανοί ζήτησαν τα εξαρτήματα να αποσταλούν στο Τατζικιστάν και μετά στο Ιράν. Κατόπιν προτάθηκε η Τουρκία, αλλά και η Κίνα και η Βραζιλία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης