Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τις εξουσίες της, η Τερέζα Μέι πραγματοποιεί τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής της εν όψει των δυσκολιών για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Όπως σχολιάζουν τα βρετανικά φύλλα, στους καλούς καιρούς ο κυβερνητικός ανασχηματισμός χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την επιβράβευση κάποιων στελεχών που εργάσθηκαν σκληρά για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Ωστόσο, για την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτή είναι πολύ δύσκολη εποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο νέος πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Brandon Lewis υπερασπίσθηκε τη διαδικασία, λέγοντας πως ο ανασχηματισμός «θα δώσει ανάσες φρέσκου αέρα», μόλις ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα έψεξε λέγοντας πως «είναι ντροπή η υπουργός Παιδείας Justine Greening να αρνείται να μετακομίσει στο Υπουργείο Εργασίας και Συνταξιοδότησης».

Τη θέση της πήρε ο Damian Hinds, ο οποίος προηγουμένως είχε το Υπουργείο Εργασίας.

Πολλοί είναι οι Τόριδες βουλευτές (όπως αποκαλούνται οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος) που χαρακτήρισαν τον ανασχηματισμό «ντροπιαστική ενέργεια», όπως μετέδωσε η Laura Kuenssberg σε εκπομπή του BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εργατικοί βουλευτές τον χαρακτήρισαν «χωρίς λόγο και άσκοπη δοκιμασία».

Τα περισσότερο σημαντικά πρόσωπα παραμένουν στα υπουργεία τους.

Ειδικότερα, παραμένουν στις θέσεις τους ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Οικονομικών Philipp Hammond, ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit David Davis καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών Amber Rudd, ενώ αναμένεται να συμπληρωθούν ορισμένα υφυπουργεία.

Η Karen Bradley, η οποία διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών για τα Μέσα, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό από το 2016, αντικατέστησε τον υπουργό για τη Βόρεια Ιρλανδία James Brokenshire, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Τι αρμοδιότητες της Bradley παίρνει ο Matthew Hancock.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης