Περισσότεροι από 500 κορυφαίοι συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους πέντε νομπελίστες, καταδίκασαν σήμερα την κλίμακα των κρατικών παρακολουθήσεων που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Τόνισαν, δε, ότι οι μυστικές υπηρεσίες υπονομεύουν τη δημοκρατία και ότι πρέπει να υιοθετηθούν διεθνείς κανονισμοί για να περιοριστούν οι εξουσίες τους.

Στους υπογράφοντες, που προέρχονται από 81 χώρες, περιλαμβάνονται η Μάργκαρετ Άτγουντ, ο Ντον Ντελίλο, ο Ορχάν Παμούκ, ο Γκύντερ Γκρας και η Αρουντάτι Ρόι. Υποστηρίζουν ότι η δυνατότητα των υπηρεσιών πληροφοριών να παρακολουθούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες εκατομμυρίων ατόμων μετατρέπει τους πάντες σε εν δυνάμει υπόπτους, γεγονός που έχει ανησυχητικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Κάλεσαν τον ΟΗΕ να καταρτίσει μια διεθνή χάρτα των ηλεκτρονικών δικαιωμάτων που θα διαφυλάσσει τα δικαιώματα των πολιτών στην εποχή του ίντερνετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση των συγγραφέων έρχεται μόλις μία μέρα έπειτα από παρόμοια ανοιχτή επιστολή την οποία συνυπέγραψαν οι επικεφαλής των οκτώ μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών, απαιτώντας σαρωτικές αλλαγές στη νομοθεσία των παρακολουθήσεων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το ίντερνετ. Την ανοιχτή επιστολή προς τον Μπαράκ Ομπάμα και το Κονγκρέσο – την οποία υπογράφουν κολοσσοί όπως η Apple, η Google, η Microsoft, το Facebook και το Twitter – ακολούθησε το ψήφισμα το οποίο συγκεντρώνει μερικούς από τους μεγαλύτερους συγγραφείς στον κόσμο.

Ανάμεσά τους είναι και οι: Τομ Στόπαρντ, Μάρτιν Έιμις, Τζούλιαν Μπαρνς, Ιαν ΜακΓιούαν, Ίρβιν Γουέλς, Καζούο Ισιγκούρο, Γιαν Μαρτέλ, Αμίτ Τσάουντρι, Άμος Οζ, Νταβίντ Γκρόσμαν, Μιχαήλ Σισκίν και Χανίφ Κιουρέισι. Καταγγέλλουν ότι η έκταση των παρακολουθήσεων υπονομεύει το δικαίωμα των ανθρώπων «να παραμένουν χωρίς να παρακολουθούνται και να ενοχλούνται» στις σκέψεις τους, στο προσωπικό τους περιβάλλον και στις επικοινωνίες τους. «Το ουσιαστικό αυτό δικαίωμα κατέστη τελείως άκυρο λόγω της κατάχρησης των τεχνολογικών εξελίξεων από κράτη και εταιρείες για λόγους μαζικών παρακολουθήσεων» τονίζει το ψήφισμα. «Ένα άτομο υπό παρακολούθηση παύει να είναι ελεύθερο, μια κοινωνία υπό παρακολούθηση δεν είναι πλέον δημοκρατία. Για να διατηρηθεί η νομιμότητα, τα δημοκρατικά μας δικαιώματα πρέπει να ισχύουν στον εικονικό χώρο όπως ακριβώς και στον πραγματικό» προστίθεται.

Διεκδικώντας το δικαίωμα «να μπορούν όλοι να καθορίζουν μέχρι ποιου βαθμού θα συλλέγονται, θα αποθηκεύονται και θα γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας τα προσωπικά δεδομένα τους», οι συγγραφείς ζητούν μια σύμβαση ηλεκτρονικών δικαιωμάτων, την οποία θα υπογράψουν τα κράτη. «Η παρακολούθηση συνιστά κλοπή. Τα δεδομένα αυτά δεν αποτελούν δημόσια περιουσία, ανήκουν σε εμάς. Όταν χρησιμοποιούνται για να προβλεφθεί η συμπεριφορά μας, μας ληστεύουν από κάτι άλλο – από την αρχή της ελεύθερης βούλησης που είναι κρίσιμη για τη δημοκρατική ελευθερία» αναφέρουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγγραφέας Ιαν ΜακΓιούαν δήλωσε στην εφημερίδα «Guardian»: «Το κράτος, από τη φύση του, πάντα προτιμά την ασφάλεια από την ελευθερία. Τελευταίως, η τεχνολογία τού προσέφερε μέσα στα οποία δεν μπορεί να αντισταθεί. Η διαδικασία είναι αδυσώπητη – εκτός αν αντισταθούμε. Προφανώς, χρειαζόμαστε προστασία από την τρομοκρατία, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος».

Η δήλωση των συγγραφέων δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σε 27 χώρες συγχρόνως. Οι υπογράφοντες καλούν το κοινό σε όλο τον κόσμο να υπογράψει το petition στην εξής διεύθυνση: www.change.org.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης