Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) επικράτησε σε 12 μεγάλους δήμους της Κροατίας στις χθεσινές δημοτικές εκλογές και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) σε έξι, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που έδωσε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Βάσει των ίδιων αποτελεσμάτων, το περιφερειακό Δημοκρατικό Κόμμα Ίστριας (IDS) συγκέντρωσε την πλειοψηφία των ψήφων σε δύο πόλεις, ενώ το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα (HNS) και το περιφερειακό Κροατικό Δημοκρατικό Κόμμα Σλαβονίας και Μπαράνιας (HDSSB) επικράτησαν σε έναν δήμο έκαστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το HDZ επικράτησε στους Δήμους Γκόσπιτς, Ζάνταρ, Σίμπενικ, Ντουμπρόβνικ, Κάρλοβατς, Σίσακ, Βέλικα Γκόριτσα, Κράπινα, Μπιέλοβαρ, Βιρόβιτσα και Βούκοβαρ, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν ο υποψήφιος του κόμματος ή ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μίρκο Ντούσμπαρα θα είναι ο νικητής στον Δήμο Σλάβονσκι Μπροντ, στην Ανατολική Κροατία.

Από την άλλη πλευρά, το SDP φαίνεται να καταλαμβάνει τη νίκη στους Δήμους Ριέκα, Σπλιτ, Τσάκοβετς και Κοπρίβνιτσα καθώς και στο Ζάγκρεμπ και την Πόζεγκα, αν και στις δύο τελευταίες αυτές πόλεις το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων. Το IDS κατάφερε να αποσπάσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και να νικήσει στους Δήμους Πούλα και Πάζιν, ο συνασπισμός υπό το HNS στο Βάραζντιν και το Μπιέλοβαρ και το HDSSB στην πόλη Όσιεκ, που αποτελεί και το «προπύργιό» του.

Ο συνδυασμός του HDZ στην πόλη Βέλικα Γκόριτσα, νότια του Ζάγκρεμπ, καθώς και στη Βιτρόβιτσα, φαίνεται να κερδίζει από τον πρώτο γύρο, ενώ ο υποψήφιος του SDP για τον Δήμο Τζάκοβετς εξασφαλίζει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Προκειμένου να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από τον πρώτο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 50%. Σε διαφορετική περίπτωση, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος σε δύο εβδομάδες, με τους δύο πρώτους να διεκδικούν τη νίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης