Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταφέρεται εκ νέου εναντίον των δικαστικών, μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) ασκεί επίσης κριτική στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την βιωσιμότητά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα πρόκειται να μεταδοθεί αμέσως μετά την συνεδρίαση της επιτροπής της γερουσίας η οποία καλείται —την Δευτέρα 9η Σεπτεμβρίου— να εκφρασθεί σχετικά με την αποπομπή του μεγιστάνα του Τύπου από το κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στελέχη της κεντροδεξιάς όπως η Ντανιέλα Σαντανκέ- τα οποία πιέζουν για την άμεση δημοσιοποίηση του μηνύματος, για να επισπευσθεί, ουσιαστικά, η διάλυση της κυβερνητικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πλειοψηφία της επιτροπής της γερουσίας αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της έκπτωσης του «πρώην Καβαλιέρε» από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Η επίσημη θέση του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» είναι ότι «η υπόθεση Μπερλουσκόνι δεν πρέπει να συγχέεται με κανένα τρόπο με την κυβερνητική δράση» και, κατά συνέπεια, «αν η κεντροδεξιά θέλει να προκαλέσει κυβερνητική κρίση καλείται να αναλάβει κάθε σχετική ευθύνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βλέπω να πλησιάζει μια φάση πολιτικής κρίσης. Όταν επιλέγει, κανείς, την λύση της πολιτικής συνύπαρξης, πρέπει να υπάρχει και αμοιβαίος σεβασμός» απαντά ο Ρενάτο Σκιφάνι, εκπρόσωπος του κεντροδεξιού «Λαού της Ελευθερίας» στην γερουσία.

Μένει να διαπιστωθεί, υπογραμμίζουν παρατηρητές, αν η πιθανή αποπομπή του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία θα οδηγήσει όντως την χώρα σε νέες βουλευτικές εκλογές, ή αν υπάρχουν περιθώρια εναλλακτικών λύσεων για την κυβέρνηση: αν δηλαδή μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη μέρους της κεντροδεξιάς και του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, ώστε να μπορέσει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός και να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης