Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν περίπου 61,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε 299 εκλογικές περιφέρειες προκειμένου να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας), οπότε και θα ανακοινωθεί η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος (exit poll).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως φέτος θα φηφίσουν 400.000 λιγότεροι πολίτες ενώ τρία εκατομμύρια Γερμανοί θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Από τα 18,6 εκατομμύρια άτομα με καταγωγή από το εξωτερικό, δικαίωμα ψήφου έχουν μόλις τα 6,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο Γερμανορώσοι και 1,3 εκατομμύριο Γερμανοτούρκοι.

 Οι Έλληνες που είναι κάτοιχοι της γερμανικής υπηκοότητας ανέρχονται σε 60.000 αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι από αυτούς είναι άνω των 18 ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις σημερινές εκλογές είναι συνολικά 42 και οι υποψήφιοι 4.828.

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις τελευταίες εξελίξεις:

20:47: Νέα εκτίμηση αποτελέσματος.
 
Μικρές διορθώσεις στο εκτιμώμενο αποτέλεσμα των εκλογών:

20:27: Η Μαρίν Λεπέν συνεχάρη το AfD.

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), συνεχάρη την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) για το αποτέλεσμα που έφερε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές.
«Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό! Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν», σημείωσε η Λεπέν.

20:06: Κατανομή εδρών:

20:04: Κέρδη και απώλειες:

20:03: Η πρώτη διόρθωση του exit poll:

19:51: Οι Πράσινοι πέτυχαν ένα σημαντικό ποσοστό (9,5%).

19:39: Ιστορικό χαμηλό για τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο ηγέτης του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι το σημερινό αποτέλεσμα σήμανε το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ.

Το κόμμα του θα παίξει το ρόλο που του δόθηκε από το Γερμανικό λαό, αυτόν της ισχυρής αντιπολίτευσης. 

Παραδέχτηκε ότι το SPD έχασε τις εκλογές και τόνισε ότι η κ. Μέρκελ έχει εκφράσει την προτίμησή της για κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα των Φιλελεύθερων.

19:33: Σε ρυθμιστή των εξελίξεων αναδεικνύεται το κόμμα των Φιλελευθέρων (FPD) με το 10,5% των ψήφων του εκλογικού σώματος.

Ο πολιτικός σχηματισμός με επικεφαλής τον Κρίστιαν Λίντνερ, που σημειωτέον στις εκλογές του 2013 είχε μείνει εκτός Βουλής, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

19:28: Τραγική επαλήθευση των προβλέψεων για το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), που μπαίνουν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο με ποσοστό ύψους 13,5%.

Για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια και μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα αμιγώς ακροδεξιό κόμμα, εξασφαλίζει την ισχυρή εκπροσώπησή του, εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια μεγάλου κομματιού της γερμανικής κοινωνίας, κυρίως για την πολιτική που ακολούθησε η καγκελάριος Μέρκελ στο προσφυγικό.

19:24: Σαφώς ενισχυμένα τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της Γερμανίας και να «ανακατέψουν την τράπουλα», όσον αφορά το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

19:18: Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση (exit poll) το CDU/CSU της Άνγκελα Μέρκελ έρχεται πρώτο με 32,5%, ποσοστό που δίνει τη νίκη στο συντηρητικό σχηματισμό, με μειωμένη όμως τη δύναμή του. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς με 20%.

Με αυτά τα ποσοστά τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη των δημοσκοπήσεων, που τα ήθελε αποδυναμωμένα σε σχέση με τις εκλογές του 2013.

19:00: Πρόβλεψη αποτελέσματος-Exit poll:

-CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές) – 32,5%
-SPD (Σοσιαλδημοκράτες) – 20%
-FDP (Φιλελεύθεροι) – 10,5%
-AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία)-13,5%
-Die Linke(Αριστερά)-9%
-Die Grünen(Πράσινοι)-9,5%

17:23: Η κατανομή των προηγούμενων εκλογών:

Πηγή: Reuters

17:01: Στα ίδια επίπεδα με το 2013 κυμαίνεται το ποσοστό συμμετοχής στις γερμανικές εκλογές.

Συγκεκριμένα στις 3 (ώρα Ελλάδας) το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν 41,1% σε σχέση με 41,4% που ήταν την ίδια ώρα το 2013, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

16:49: Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 42 κόμματα. Μόλις το 29% των υποψηφίων είναι γυναίκες.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι επτά κόμματα θα ξεπεράσουν την ρήτρα του 5% και θα εισέλθουν στην ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag). Τα κόμματα αυτά θα είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το βαυαρικό αδελφό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τα οποία συγκροτούν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα υπό την Άνγκελα Μερκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι, που επιστρέφουν μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας στη βουλή και, για πρώτη φορά, το δεξιό λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Bild, δείχνει αύξηση στα μικρά και μείωση στα μεγάλα κόμματα.

Συγκεκριμένα τα δύο Χριστιανικά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 34% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες 21%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία 13%, η Αριστερά 11%, οι Φιλελεύθεροι 9% και οι Πράσινοι 8%.

Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, θα πρόκειται για το πιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο από το 1949. Επιπλέον, το αποτέλεσμα αυτό θα σήμαινε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας υφίστανται σημαντικές απώλειες. Το 2013 οι συνασπισμός των Χριστιανικών κομμάτων υπό την Άνγκελα Μέρκελ είχε φτάσει το 41,5% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, με υποψήφιο καγκελάριο τότε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, περιορίστηκαν στο 25,7%.

Εντυπωσιακό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, που ξεπερνά το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δηλώνουν οι ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: Deutche Welle

16:47: Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα η συμμετοχή των ψηφοφόρων προμηνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.

16:40: Στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αναμένονται τα πρώτα exit polls. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας.

16:12: Πριν από λίγο, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η Άνγκελα Μέρκελ σε εκλογικό κέντρο του Βερολίνου.

16:09: Ποιοι είναι οι πιθανοί συνδυασμοί για ένα κυβερνητικό συνασπισμό;

Ο κ. Σουλτς, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, έχει ήδη εμφανιστεί αρνητικός στο ενδεχόμενο άλλης μιας συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο με τους Χριστιανοδημοκράτες σε θέση ισχύος, οπότε ποιες είναι οι ρεαλιστικές εναλλακτικές για την κ. Μέρκελ;

-Μία κυβέρνηση συνασπισμού «Τζαμάικα» μοιάζει πολύ πιθανή: το όνομα προέρχεται από τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα – το μαύρο CDU/CSU, το κίτρινο, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα FDP (Φιλελεύθεροι) και τους Πράσινους. Όχι ένα ιδανικό πάντρεμα!

-Ένας μαύρος-κίτρινος συνασπισμός του CDU/CSU και του FDP. Μάλλον προτιμότερος για την κ. Μέρκελ, αλλά οι αριθμοί στο Κοινοβούλιο μπορεί να μη βγαίνουν. Αυτός ο συνασπισμός κυβέρνησε τη Γερμανία από το 2009, πριν την κατάρρευση των Φιλελεύθερων στις εκλογές του 2013.

-Ακόμη μία μαυροκόκκινη συμμαχία μεταξύ του CDU/CSU SPD, που κυβέρνησε τη Γερμανία τις περιόδους 2005-2009 και 2013-2017.Μία ρεαλιστική λύση με όρους αριθμών, αλλά πολλοί μέσα στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα ήταν αντίθετοι.

16:01: Αν επανεκλεγεί για τέταρτη θητεία η Μέρκελ, θα γίνει μαζί με τον μέντορά της Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ηγήθηκε της επανένωσης της Γερμανίας και με τον Κόνραντ Αντενάουερ, ο οποίος ηγήθηκε της αναγέννησης της χώρας μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η τρίτη καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας που κερδίζει τέσσερις εθνικές εκλογές.

15:27: Τόσο η Μέρκελ όσο και ο κυριότερος αντίπαλός της, ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Μάρτιν Σουλτς ανησυχούν για το ενδεχόμενο της εκλογικής ανόδου του ακροδεξιού AfD. Ο Σουλτς χαρακτήρισε την Παρασκευή «νεκροθάφτες της δημοκρατίας» το ξενοφοβικό κόμμα.

 Μιλώντας στους δημοσιογράφους αφού ψήφισε, δήλωσε αισιόδοξος ότι το κόμμα του, το οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν στη δεύτερη θέση με απόσταση από τους συντηρητικούς, θα εξασφαλίσει τις ψήφους των αναποφάσιστων.

Δημοσκόπηση της εταιρείας INSA που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Bild, δείχνει ότι υποχωρεί η στήριξη προς τους συντηρητικούς της Μέρκελ, οι οποίοι έχασαν δύο ποσοστιαίες μονάδες και έπεσαν στο 34%,αλλά και για το SPD του Σουλτς, το οποίο έχασε μια ποσοστιαία μονάδα και έπεσε στο 21%. Τα δύο κόμματα κυβερνούν σήμερα τη Γερμανία με έναν «δύσχρηστο μεγάλο συνασπισμό».

Το ξενοφοβικό AfD αύξησε τη δυναμή του κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 13% στην τελευταία δημοσκόπηση, γεγονός που του δίνει την θέση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς, στη μεταστροφή της πολιτικής ατζέντας προς το μεταναστευτικό, ιδίως μετά το άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τους πρόσφυγες, από τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Σε μία καταγραφή των κατά τόπους διαφορών, επισημαίνεται ότι η AfD έχει μεγαλύτερη διείσδυση στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές σε ανατολικογερμανικά κρατίδια.

Όμως, περισσότερο από ζητήματα «χωροταξίας» (ανατολή-δύση), η άνοδος της AfD είναι ζήτημα πολιτικού «χώρου», σύμφωνα με τον αναλυτή της εφημερίδας «Süddeutsche», Χέρμπερτ Πραντλ. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ προεκλογική εκστρατεία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στην οποία ένα ακροδεξιό κόμμα, με τις προκλήσεις του, να έχει μετατραπεί σε τέτοιο βαθμό σε σημείο αναφοράς για τα άλλα κόμματα», σημειώνει. «Αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βαρετό, μπορεί να χαρακτηριστεί λάθος. Αφέθηκε πάρα πολύς χώρος στην AfD».

15:13: Σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε τους Γερμανούς να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους επιλέγοντας την αποχή.

«Ίσως ποτέ να μην ήταν τόσο σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης», έγραψε ο πρόεδρος της χώρας την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ίσως και το ένα τρίτο των Γερμανών είναι αναποφάσιστοι. «Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι».

Στο «εξατομικευμένο αναλογικό εκλογικό σύστημα», όπως χαρακτηρίζεται στην Γερμανία, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής μπορεί να ενισχύσει τα μικρότερα κόμματα, όπως το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) δίνοντάς τους, περισσότερες έδρες από τον ίδιο αριθμό ψήφων.

13:41: Το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ υπενθυμίζει την κρισιμότητα της δεύτερης ψήφου. 

Το γερμανικό εκλογικό σύστημα θεωρείται ένα από τα πιο πολύπλοκα, αλλά και ένα από τα πιο δίκαια ως προς την αντιπροσώπευση στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ακόμη και των μικρών κομμάτων.

Είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε τα αποτελέσματά του να δίνουν πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού δύο ή και τριών κομμάτων. Συνδυάζει το πλειοψηφικό σύστημα με την απλή αναλογική και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1953.

– Ο πολίτης έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μία για τη μονοεδρική της περιοχής του και μία για την περιφέρειά του. Στο πρώτο ψηφοδέλτιο σταυρώνει τον βουλευτή της αρεσκείας του στην περιοχή. Με το δεύτερο ψηφοδέλτιο ψηφίζει μόνο κόμμα στην περιφέρειά του. Ετσι ο κάθε ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει, εάν θέλει, δύο διαφορετικά κόμματα. Στις μονοεδρικές ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα και στις περιφέρειες η απλή αναλογική. Ενα κόμμα για εισέλθει στη Βουλή πρέπει να περάσει το 5% ή να κερδίσει τρεις μονοεδρικές.

– Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο έχει 598 έδρες. Από αυτές οι 299 πηγαίνουν στις μονοεδρικές. Το ποσοστό όμως ενός κόμματος εξαρτάται από τις ψήφους που θα πάρει στις περιφέρειες και όχι από τις μονοεδρικές. Η δεύτερη ψήφος ορίζει το ποσοστό του κόμματος και την κοινοβουλευτική του δύναμη. Στην πρώτη ψήφο, στις μονοεδρικές, τα πράγματα είναι απλά. Οποιος βουλευτής καταφέρει να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους μπαίνει απ’ ευθείας στο Κοινοβούλιο.

– Καμία μονοεδρική δεν χάνεται εάν το κόμμα έχει ξεπεράσει το όριο του 5%. Ετσι πολλές φορές ο αριθμός των βουλευτών είναι παραπάνω από 598, όπως συμβαίνει τώρα που έχει φτάσει τους 614. Αυτό γιατί όλες οι μονοεδρικές προσθέτονται στις έδρες που δίνουν τα ποσοστά που κέρδισε το κόμμα στις περιφέρειες. Εάν ένα κόμμα έχει συγκεντρώσει μόνο μία ή δύο μονοεδρικές και στη δεύτερη ψήφο στις περιφέρειες έχει ποσοστό κάτω από 5% χάνει αυτές τις έδρες και δεν μπαίνει στο Κοινοβούλιο.

1:11:  Χρειάζεται νέο στυλ διακυβέρνησης

Στη μελλοντική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, απευθύνεται το κεντρικό σχολιαστικό άρθρο του το περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί το Σάββατο.

Τίτλος: Τι πρέπει να αλλάξει η νέα κυβέρνηση. Πολλοί θα αναρωτηθούν, γιατί θα πρέπει να αλλάξει κάτι σε μια χώρα με ευμάρεια, υψηλό βιοτικό επίπεδο και χαμηλή ανεργία, μια τυχερή και ευτυχισμένη χώρα. Σε αυτούς απαντά το πρώτο μέρος του σχολίου ως εξής: «Η ευτυχία υπάρχει σε στιγμές, ειδάλλως δεν θα ήταν ευτυχία. Η ευτυχία είναι μια έκτακτη κατάσταση, αλλά και πολύπλοκη. Ένας πλούσιος δεν είναι αυτόματα και ευτυχής. Η Γερμανία δρα σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο και παρόλα αυτά ισχυροποιήθηκε ένα κόμμα, που αρθρώνει το αντίθετο από αισθήματα ευτυχίας: τον φόβο, το μίσος, την ανασφάλεια. Έτσι εκφράζονται και άλλοι από άλλα κόμματα. Η παγκοσμιοποίηση κρύβει ευκαιρίες, αλλά και ανασφάλεια για τον καθένα… το ότι οι μηχανές ελαφρώνουν την εργασία, είναι μια τύχη, αλλά ατυχία όταν χάνεις τη δουλειά σου από τις μηχανές».

Ο σχολιαστής, αφού προτείνει μεταρρυθμίσεις, εκθειάζει τη δύναμη του κεφαλαίου που λέγεται άνθρωπος, δίνει έμφαση στο αίσθημα ασφάλειας που προσφέρουν οι κανόνες, επιστρέφει κι αυτός στη Μέρκελ: «Εκείνο που χρειάζεται πρωτίστως είναι ένα νέο στιλ διακυβέρνησης και επικοινωνίας» επισημαίνει. «Η Άγγελα Μέρκελ μπορεί να ήταν εργατική, αλλά πολλές φορές έδινε την εντύπωση της αμέτοχης. Αποφάσιζε βιαστικά για μεγάλα πρότζεκτ, όπως την ενεργειακή αλλαγή, την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ή την προσφυγική πολιτική χωρίς να τα εξηγεί. Με τον τρόπο αυτόν η προσφυγική κρίση μπορεί να ξεπεράστηκε εξωτερικά, όχι όμως εσωτερικά».

Και τονίζει: «Η Μέρκελ έστειλε καθησυχαστικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως προσφάτως με την εξίσωση του γάμου των ομοφυλοφίλων. Προκάλεσαν όμως ανασφάλεια. Η ευτυχία είναι εφήμερη, εκείνο που διατηρείται περισσότερο είναι η ικανοποίηση. Για να αναπτυχθεί η ικανοποίηση χρειάζεται ασφάλεια. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να την εξασφαλίσει, αλλά επειδή και η ασφάλεια πρόκειται για συναίσθημα, θα μπορούσε να κερδίσει πολλά επενδύοντας στην ικανότητα, στον προσδιορισμό κανόνων και σε μια σαφή επικοινωνιακή πολιτική».

12:31: Ψήφισε ο Σουλτς: «Εγώ ψήφισα τώρα είναι η σειρά σας για μια πιο δίκαιη και ισχυρή Γερμανία σε μια ειρηνική και αλληλέγγυη Ευρώπη» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μάρτιν Σουλτς αφότου έριξε την ψήφο του στην κάλπη.

12:23: Κανονικά και χωρίς απρόοπτα συνεχίζονται οι εκλογές στη Γερμανία. Η συμμετοχή, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης φαίνεται να είναι μεγάλη, κάτι που ήταν αναμενόμενο, καθώς παραδοσιακά οι Γερμανοί πολίτες προσέρχονται στις κάλπες σε ποσοστά άνω του 70%.

Διαβάστε επίσης: Η Άνγκελα Μέρκελ διεκδικεί 4η θητεία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης