Στη λήψη πολύ πιο συγκεκριμένων μέτρων για τη θωράκιση από τις φυσικές καταστροφές, με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, να έχουν το πρώτο λόγο στους σχεδιασμούς της, πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ, σύμφωνα με την Επιτροπή των Περιφερειών( ΕτΠ).

Όπως σημειώνει ο ρόλος τόσο των τοπικών όσο και των περιφερειακών αρχών, είναι καθοριστικής σημασίας, αφού αμφότερες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός και συνεπώς θα πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση κινδύνων και να δρουν προληπτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕτΠ, ως συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ανταποκρίθηκε στην πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν είδει συμβολής στις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ να χαραχθεί κοινή στρατηγική για τη θωράκιση έναντι των καταστροφών.

Η ΕΕ έχει υπογράψει το πλαίσιο δράσης του Hyogo υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει έναν δεκαετή σχεδιασμό για τη θωράκιση έναντι των καταστροφών.

Από την πλευρά της, η ΕτΠ, η οποία προσφάτως υιοθέτησε σχετική γνωμοδότηση, σημειώνει ότι μεταξύ 2002 και 2012 χάθηκαν περισσότερες από 80.000 ανθρώπινες ζωές λόγω των καταστροφών και το οικονομικό κόστος ανήλθε στα 95 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη γνωμοδότηση ―εισηγητής της οποίας ήταν ο Harvey Siggs , μέλος του Κομητειακού Συμβουλίου του Σόμερσετ― υποστηρίζεται ότι οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τον εξής τριπλό ρόλο μεριμνώντας για την: α) ετοιμότητα μέσω αυξημένης ανθεκτικότητας, β) αντίδραση με καλύτερο συντονισμό και γ) αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Ο Harvey Siggs σημείωσε ότι η θωράκιση των υποδομών και των μεταφορών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελαχιστοποίησης των κινδύνων και περιορισμού των οικονομικών ζημιών σε βάθος χρόνου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα επέστησε την προσοχή στις απειλές και στις καταστροφές που δεν περιορίζονται στα εθνικά σύνορα μιας χώρας και υπογράμμισε τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών και της γενικότερης συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης