Λίβανος: Ιστορική επίσκεψη του Μαρωνίτη πατριάρχη στο Ριάντ - Συνάντηση με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Χαρίρι

Λίβανος: Ιστορική επίσκεψη του Μαρωνίτη πατριάρχη στο Ριάντ - Συνάντηση με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Χαρίρι
Ο Μαρωνίτης πατριάρχης του Λιβάνου Μπεσάρα Μπούτρος αλ Ράι, ο οποίος επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία, συναντήθηκε με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι και τον βασιλιά Σαλμάν, ενώ πρόκειται να συναντηθεί και με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Μαρωνίτης πατριάρχης σε μία περίοδο έντονης κινητικότητας στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στο υπερσυντηρητικό αυτό μουσουλμανικό βασίλειο, το οποίο απαγορεύει την πρακτική άλλων θρησκειών, αλλά υποστηρίζει ότι θέλει να ανοιχτεί περισσότερο στον κόσμο.

Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται μάλιστα τη στιγμή που η φημολοφία σχετικά με την πραγματική κατάσταση του αλ Χαρίρι είναι έντονη αλλά και ενώ οι σχέσεις της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας από τη μία και του σιιτικού Ιράν και της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου από την άλλη βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Ο πρίγκιπας διάχοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και θα χαλαρώσει τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες και θα επαναφέρει "ένα μετριοπαθές Ισλάμ, ανοιχτό στον κόσμο και σε όλες τις θρησκείες, τις παραδόσεις και τους λαούς".

Ο 32χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ, ο γιός του βασιλιά Σαλμάν, έχει υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν, την τελευταία διετία που έχει αναλάβει ευρύτερες εξουσίες, περιλαμβανομένου του αξιώματος του υπουργού Άμυνας.

Ήδη οι εξουσίες της θρησκευτικής αστυνομίας έχουν περιοριστεί, έχουν χαλαρώσει οι σεξιστικές διακρίσεις και οι γυναίκες έχουν αποκτήσει περισσότερες ελευθερίες, όπως το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο, που θα ισχύει από τον επόμενο χρόνο.

Η επίσημη επίσκεψη στο βασίλειο ενός τόσο υψηλόβαθμου μη μουσουλμάνου κληρικού είναι μια σπάνια ενέργεια θρησκευτικής ανοχής για τη Σαουδική Αραβία, η οποία φιλοξενεί τους ιερότερους τόπους λατρείας του Ισλάμ, αλλά δεν επιτρέπει τη δημόσια λατρεία άλλων θρησκειών, υποχρεώνοντας τους χριστιανούς να προσεύχονται στα σπίτια τους και να κινδυνεύουν με συλλήψεις.

Ο πατριάρχης Μπεσάρα αλ-Ράι ηγείται της Μαρωνίτικης Εκκλησίας, η οποία έχει παρουσία στον Λίβανο, στη Συρία και στην Κύπρο και είναι μια εθνοτικοθρησκευτική κοινότητα, που ανήκει στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Συνοδευόμενος από άλλους καθολικούς κληρικούς, ο Ράι συζήτησε με τον βασιλιά Σαλμάν ζητήματα που αφορούν την ανεξιθρησκεία και την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Ράι έγινε ο δεύτερος χριστιανός πατριάρχης που επισκέπτεται την χώρα έπειτα από ανάλογη επίσημη επίσκεψη το 1975. Η επίσκεψή του ήταν προγραμματισμένη προτού ξεσπάσει η πολιτική κρίση στον Λίβανο και όπως είπε ο ίδιος η πρόσκληση του είχε επιδοθεί το 2013.

Ο Χαρίρι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του από το Ριάντ στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya TV, λέγοντας ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας εναντίον του και κατηγορώντας τον μεγαλύτερο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράν, και την σύμμαχό του στον Λίβανο, την οργάνωση Χεζμπολάχ, ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017, 14:13