Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας με αφορμή την προώθηση του ευρωσκεπτικισμού. Ο συντηρητικός πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας λόρδος Χάου πρωτοστατεί στην επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και υποστηρίζει πως «ο ευρωσκεπτικισμός έχει διαβρώσει την ψυχή του κόμματος».

Ο λόρδος Χάου, που είχε πρωτοστατήσει στην ανατροπή της Μάργκαρετ Θάτσερ από την ηγεσία του κόμματος, έχει βάλει στόχο τώρα τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον οποίο κατηγορεί ότι «τρέχει φοβισμένος μακριά και από τους υποστηρικτές του, διακινδυνεύοντας το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη». Ο Νέστορας του Συντηρητικού Κόμματος κατηγορεί, ακόμα, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι «έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με το να αντιτίθεται στους παρόντες όρους της συμμετοχής της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να χάνει τον έλεγχο και στο ίδιο του το κόμμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως γράφει ο Χάου στον «Observer», «ο Κάμερον έχει μετατρέψει ένα καθαρά εσωτερικό κομματικό πρόβλημα των Τόριδων σε εθνικό ζήτημα». Επιπλέον, χαρακτηρίζει «φάρσα» την έναρξη συζήτησης «για το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε.» και υποστηρίζει πως οι πολιτικοί αντίπαλοι, τόσο το Εργατικό Κόμμα όσο και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για να «περισώσουν την κατάσταση».

Ο Χάου, που ήταν ο μακροβιότερος υπουργός επί Θάτσερ, του οποίου ο λόγος παραίτησης το 1990 είχε οδηγήσει στην ανατροπή της τότε πρωθυπουργού, γράφει: «Είναι λυπηρό, αλλά ξεκαθαρίζοντας τον Ιανουάριο ότι είναι αντίθετος με τους ισχύοντες όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε., ο πρωθυπουργός άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με πολιτικούς όρους και δείχνει να χάνει τον έλεγχο των διαδικασιών του κόμματός του».

Ο Χάου, που επίσης είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπό τη βαρονέσα Θάτσερ, προσθέτει ότι τα πρόσφατα γεγονότα, που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να κάνει κι άλλες υποχωρήσεις προς όφελος των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του, «θυμίζουν μάλλον πολιτικές της εποχής της 4ης Γαλλικής Δημοκρατίας παρά σοβαρή πρακτική μιας σύγχρονης κυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του «Observer», οι Ευρωσκεπτικιστές συγκεντρώνουν αυτήν τη στιγμή το 20% των ψηφοφόρων, με τους Εργατικούς στο 37%. Οι Συντηρητικοί συνολικά συγκεντρώνουν 27% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 7%.


Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης
Πηγή: Observer

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης