To βασιλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών (Château de Versailles) βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών, πρωτεύουσα του νομού Σεν-ε -Ουάζ.

Από το 1682 ως το 1789 οι Βερσαλλίες ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν χτίστηκε το παλάτι το 11ο αιώνα οι Βερσαλλίες ήταν ένα μικρό χωριό. Ωστόσο τώρα είναι ένα πλούσιο προάστιο του Παρισιού, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της γαλλικής πρωτεύουσας. Το κέντρο της πρωτεύουσας του Φωτός είναι γνωστό και ως σημείο μηδέν και αρχίζει ακριβώς από την πλατεία που βρίσκεται μπροστά από την Παναγία των Παρισίων.

Οι Βερσαλλίες ήταν η έδρα της πολιτικής εξουσίας στο Βασίλειο της Γαλλίας από το 1682, όταν ο Louis XIV μετέφερε την έδρα του βασιλικού δικαστηρίου από το Παρίσι, έως ότου η βασιλική οικογένεια αναγκαστεί να επιστρέψει στην πρωτεύουσα, τον Οκτώβριο του 1789 μέσα σε τρεις μήνες, μετά την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παλάτι των Βερσαλλιών είναι το σύμβολο του συστήματος της απόλυτης μοναρχίας του Παλαιού Καθεστώτος.

Από τις πιο πολυτελείς αίθουσες των ανακτόρων θεωρείται η περίφημη “αίθουσα με τους καθρέφτες “, που έχει μήκος 73μ., πλάτος 10,40 μ. και ύψος 13 μ.

Κατά τη Γαλλική Επανάσταση το παλάτι υπέστη μεγάλες ζημίες. Αργότερα όμως επιδιορθώθηκαν και έγινε μουσείο, στο οποίο στεγάζονται 1.000 αγάλματα και 4.000 πίνακες.

H σπουδαιότερη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βερσαλίες, ήταν αυτή της 28 – 6 – 1919, κατά την οποία υπεγράφη η συνθήκη που έθετε τέρμα στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Οι μαγευτικές αυτές εικόνες είναι σημερινές από τον επίσημο δικτυακό τόπο του παλατιού, την ώρα που έπεφτε το σούρουπο.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης