Την παραίτησή του υπέβαλε ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Μάλι, έχοντας προηγουμένως τεθεί υπό κράτηση μέσα στο σπίτι του στην πρωτεύουσα, Μπάμακο, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο Cheikh Modibo Diarra εξήγησε ότι παραιτείται καθώς θέλει να διασφαλίσει πως οι προσδοκίες του λαού για ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο ειρήνη και ευημερία θα πραγματοποιηθούν.

«Άνδρες και γυναίκες που ανησυχείτε για το μέλλον του έθνους μας και ελπίζετε για ειρήνη. Αυτοί είναι οι λόγοι που εγώ ο Cheikh Modibo Diarra παραιτούμαι μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση», σημείωσε.

Η εμμονή στην ξένη επέμβαση έφερε τη σύλληψη

Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι ο μεταβατικός πρωθυπουργός είχε συλληφθεί στην προσπάθειά του να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενο τις δηλώσεις στρατιωτικού αξιωματούχου ανέφερε πως ο Cheik Mobido Diarra επιχείρησε να διαφύγει στη Γαλλία, έχοντας προηγουμένως θέσει σε κίνδυνο προγραμματισμένες συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με ένοπλες οργανώσεις που έχουν καταλάβει το βόρειο τμήμα της χώρας. Ο 60χρονος αστροφυσικός και επικεφαλής της κυβέρνησης ήταν θερμός υποστηρικτής μιας ξένης επέμβασης για την ανακατάληψη των εδαφών αυτών, παρά τις έντονες αντιδράσεις ηγετικών στελεχών του στρατού, τα οποία τόνιζαν πως το μόνο που χρειάζονται είναι οικονομική ενίσχυση και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η σύλληψη του πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Μπάμακο, ύστερα από εντολή του επικεφαλής της ομάδας στρατιωτικών που είχαν ανατρέψει τον τότε πρόεδρο της χώρας, Amadou Toumani Toure.


(Ο επικεφαλής του στρατού Amadou Sanogo)

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Cheik Mobido Diarra είχε επανειλημμένα έρθει σε ανοικτή ρήξη με τον στρατό για τους χειρισμούς του στο «φλέγον» ζήτημα του Αζαουάντ στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Ήθελε να διαφύγει από τη χώρα, έχοντας δημιουργήσει προβλήματα», εξήγησε ο Bakary Mariko, εκπρόσωπος του στρατού.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, ο πρωθυπουργός σκόπευε να ταξιδέψει στη Γαλλία στο πλαίσιο καθιερωμένων ιατρικών εξετάσεων.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, μαχητές Τουαρέγκ και μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Άνσαρ Ντιν κατέλαβαν περιοχές του Βορρά, κηρύσσοντας μονομερώς το κράτος του Αζαουάντ. Εκμεταλλευόμενες το κενό εξουσίας και την υπεροπλία που τους χάρισαν οι υπηρεσίες τους στο πλευρό του Muammar Gaddafi στη διάρκεια του εμφυλίου στη Λιβύη, κατάφεραν συντριπτικά πλήγματα στον κυβερνητικό στρατό, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους μια σειρά από πόλεις – κλειδιά (Γκάο, Κιντάλ, Τιμπουκτού). Η ίδρυση του Αζαουάντ προκάλεσε την οργή της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών Δυτικής Αφρικής (Ecowas), που άσκησαν έντονες πιέσεις στον Ο.Η.Ε., καταφέρνοντας τελικά να περάσουν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη χώρα, το οποίο θα επιχειρήσει να θέσει υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης τα εδάφη αυτά. Μετά από αυτή την απόφαση ξεκίνησε ένας κύκλος ειρηνευτικών συνομιλιών στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε. προειδοποίησε πως το βόρειο τμήμα του Μάλι μπορεί δυνητικά να μετατραπεί σε μια από τις «πιο εκρηκτικές γωνιές του κόσμου».

Ο Cheik Mobido Diarra ηγείται μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία συγκροτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, σε μια προσπάθεια να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα και να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για την ανακατάληψη των εδαφών που κατέλαβαν οι Τουαρέγκ και τα μέλη της Άνσαρ Ντιν.

Διαβάστε επίσης:
Μάλι: Η απειλή των όπλων έφερε… διάλογο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012, 04:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης