Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Le Monde» υποστηρίζει, πως για τον νεαρό που συμμετείχε στη σφαγή του ιερέα, δε φέρει ακέραια την ευθύνη η κυβέρνηση του, τουλάχιστον ως προς το γεγονός, ότι ο νεαρός, γεννημένος στη Γαλλία τρομοκράτης Αντέλ Κερμίς, απολάμβανε σχεδόν πλήρη ελευθερία, παρά τις αποφάσεις της εισαγγελίας του Παρισιού, που είχε προτείνει την περαιτέρω κράτησή του.

Θυμίζουμε ότι ο Κερμίς, είχε προφυλακιστεί το Μάρτιο του 2015, με κατηγορίες για σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό όρους και μάλιστα νωρίτερα, απ’ ότι προέβλεπε, η αρχική απόφαση του δικαστηρίου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελούσε υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές του 2015, έπειτα από δύο αποτυχημένες του απόπειρες, να φτάσει στη Συρία πέρσι. Όμως του είχε δοθεί, τότε, η δυνατότητα να φεύγει από το σπίτι του, για λίγες μόνο ώρες.

Το τελευταίο όμως διάστημα, ο νεαρός είχε αποφυλακιστεί, έστω κι αν φορούσε το ηλεκτρονικό βραχιόλι, κυκλοφορούσε ελεύθερος, όπως ισχυρίζεται ο Μανουέλ Βαλς και γι’ αυτό όπως επισημαίνει, είναι υπεύθυνοι ανεξάρτητοι δικαστές.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στη Γαλλία και επικρίσεις από μερίδα του Τύπου, για ελλείψεις στον τομέα ασφαλείας της χώρας, μετά την επίθεση στη Νίκαια, αποποιείται την ευθύνη της κυβέρνησής του, για το τελευταίο γεγονός, αποσαφηνίζοντας ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση μου. Δεν μπορούν πάντα να κατηγορούν εμένα για λάθη άλλων. Το γεγονός καταρχήν, ότι ο νεαρός, κυκλοφορούσε ελεύθερος, έστω και με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, οφείλεται σε απόφαση ανεξάρτητων δικαστών» είπε και προσέθεσε: «Οι Εισαγγελείς της Γαλλικής Δημοκρατίας είχαν εισηγηθεί την περαιτέρω κράτηση του υπόπτου». 

Εντωμεταξύ τρεις άνθρωποι ανακρίνονται σε σχέση με την επίθεση στην εκκλησία στο Σεντ Ετιέν. Ο ένας σύμφωνα με πληροφορίες από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης είναι πρόσφυγας από τη Συρία και παραμένει υπό κράτηση. 

Ο κ. Βαλς αναφορικά με τις συνεχείς επιθέσεις στην Ευρώπη επισήμανε ότι «η εποχή της αθωότητας έχει περάσει και θα πρέπει και ο κόσμος πλέον να είναι πιο προσεκτικός».

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης